
Online adverteren kan op veel verschillende manieren en platforms. Naast Instagram en Facebook is het ook mogelijk om op het sociale medium YouTube te adverteren met je onderneming. En omdat onder andere YouTube het nieuwe tv kijken wordt, is het zeker verstandig je te verdiepen in het adverteren op YouTube.
Hoe werkt het adverteren op YouTube?
Het eerste dat opvalt wanneer je via YouTube wilt gaan adverteren, is dat ze het heel makkelijk hebben gemaakt om gerichte marketing in te zetten. Het targeten van je doelgroep verloopt via Google Adwords. Je hoeft als ondernemer zo goed als geen verstand te hebben van online marketing. Je krijgt namelijk een simpel keuzemenu waarin je aan kunt klikken wat je doelgroep is. Waar woont je doelgroep, hoe oud is je doelgroep, waar is moet je doelgroep in geïnteresseerd zijn, etc. Die interesses van de doelgroep worden gebaseerd op de zoekwoorden die ze gebruiken en de kanalen die ze volgen. YouTube zelf is overigens ook bezig met een tool om de doelgroep te kunnen bepalen via de content van de video’s, hierover later in deze blog meer.
Naast het beantwoorden van alle vragen over de doelgroep die je zoekt, kun je kiezen hoe vaak je wilt dat je advertentie gezien wordt. Dit heeft uiteraard ook alles te maken met je budget. Ook op YouTube werkt het wat dat betreft heel simpel; hoe meer je betaalt, hoe meer er geadverteerd wordt. Je kunt allerlei instellingen kiezen wat betreft de frequentie van je advertentie. Hoe vaak in de week of hoe vaak op een dag wil je bijvoorbeeld dat een persoon je advertentie ziet? En is het bijvoorbeeld een advertentie die je als kijker kunt overslaan of juist niet?
Als laatste wordt het tijd om je videoadvertentie in te sturen. Je kunt die zelf laten produceren of YouTube kan dit voor je doen. Dit moet uiteraard wel door professionals gedaan worden. Een geinig filmpje van je bedrijf met je telefoon maken kan er echt niet mee door in dit geval.
Waar moet je op letten?
Zoals ik net al zei: zorg dat je videoadvertentie voor het adverteren op YouTube professioneel is. De videoadvertenties op YouTube zijn over het algemeen korter dan de televisie reclames die je gewend bent. De boodschap is kort en duidelijk en zit meestal vooraan de video. Zeker als je een videoadvertentie hebt die mensen na een aantal seconde kunnen overslaan, is het belangrijk dat je boodschap voorin de video ziet.
Een beetje voor de hand liggend, maar denk goed na over wie je doelgroep is. Het is natuurlijk hartstikke handig dat je op YouTube heel nauwkeurig op bepaalde doelgroepen kunt adverteren, maar je wilt ook geen potentiële klanten overslaan. Het selecteren van je doelgroep op demografische gegevens en zoekwoorden werkt hetzelfde als bij Google AdWords. Het selecteren van je doelgroep op basis van de content van de video’s werkt helaas nog niet optimaal, dit controlewerk wordt namelijk door een bot uitgevoerd die nog sterk ontwikkeld moet worden.
Welke soorten videoadvertenties zijn er?
Je kunt bij het adverteren op Youtube kiezen uit drie soorten videoadvertenties; InStream, In-Search of In-Display videoadvertenties.
InStream videoadvertentie
Dit zijn de advertenties die je meestal aan het begin van een filmpje te zien krijgt en die je na een aantal seconde weg kunt klikken. Het voordeel van deze manier van adverteren is dat je pas betaalt als de video minimaal 30 seconden bekeken is. Wanneer je voor een InStream video advertentie kiest, moet je er dus op letten dat de belangrijkste boodschap aan het begin van je video zit. Zo bereik je een groot publiek voor weinig.
In-Search videoadvertentie
Dit zijn de videoadvertenties die in de zoekresultaten bij YouTube getoond worden en lijken op de advertenties voor het adverteren in Google. Je hoeft alleen te betalen wanneer iemand de video aanklikt. Als je wilt dat mensen je video gaan bekijken moet je dus, net als andere YouTubers, zorgen dat je thumbnail interessant genoeg is om op te klikken. Als je voor een dubbeltje op de eerste rij wilt zitten, moet je ervoor zorgen dat je belangrijkste boodschap meteen duidelijk is in de tekst naast de video.
In-Display videoadvertenties
Dit lijkt een beetje op de In-Search advertenties, maar dan verschijnen ze rechts naast de video die de kijker aan het afspelen is. Ook bij deze manier van adverteren geldt de CPC afrekenmethode: Je betaalt alleen wanneer de kijker de video aanklikt.
Ontwikkelingen YouTube Adverteren
De ontwikkeling van het adverteren op YouTube zit hem vooral in de bot die de content van de video’s controleert. Het heel specifiek kunnen targeten van je doelgroep op basis van wat ze precies in de video zien klinkt heel aantrekkelijk, maar is voorlopig nog een beetje toekomstmuziek. YouTube zelf is voorlopig ook nog erg gesloten over hoe de controle van de content nu precies werkt, waarschijnlijk omdat het nog niet optimaal functioneert. Wat men uiteindelijk wil is natuurlijk het zo precies mogelijk kunnen targeten van de doelgroep voor adverteerders. Om dit te kunnen bereiken zijn ze bezig met software die de content van video’s in allerlei categorieën kan plaatsen, zodat de adverteerders heel nauwkeurig hun categorieën kunnen kiezen. Zodra er nieuws is over deze ontwikkelingen zal er hier een blog over geschreven worden.
Conclusie
Met je bedrijf adverteren op YouTube kan, net als met display adverteren, een goede manier zijn om een groot publiek te bereiken. Zorg ervoor dat je een professionele videoadvertentie maakt en denk goed na over welke vorm van adverteren het beste bij jouw video past. Het targeten van je doelgroep via Google Adwords kan met de juiste strategie goed werken.
Interesse om op YouTube te gaan adverteren? Neem dan gerust contact met ons op!