gtin ean gs1 barcodes

Barcodes zijn altijd een vereiste om in Google Shopping te adverteren, maar ook om bijvoorbeeld op Bol of Amazon te staan. Foutieve barcodes zorgen vaak voor afgekeurde Google Shopping feeds en door de verschillende type barcodes ontstaat er vaak verwarring. In de hoofdrol zijn er GTIN-codes, EAN codes, GS1 barcodes en MPN nummers.

Wat zijn barcodes?

Barcodes zijn unieke codes om producten mee te nummeren en te kunnen scannen. En goed voorbeeld is natuurlijk de supermarkt. Alle producten hebben unieke barcodes. Deze unieke codes helpen bij het identificeren in bijvoorbeeld boekhoud- of voorraadsystemen, maar ook online advertentieplatformen en markplaatsen als Bol en Amazon. Naast het identificeren van producten worden de barcodes ook voor andere functies gebruikt. Denk aan entreetickets voor festivals, je Airmiles pasje, de pakketpost of koffers op het vliegveld.

barcode koffer vliegveld

Wereldwijd worden overal barcodes gebruikt. Doordat er diverse type barcodes zijn ontstaat er nogal eens verwarring bij het opzetten van Google Shopping campagnes. We behandelen de type meestgebruikte type barcodes beginnend met de overkoepelende GTIN barcode.

Wat is een GTIN barcode?

De GTIN code is een soort overkoepelende standaard voor wereldwijde barcodes. GTIN staat voor Global Trade Identification Number. De GTIN code zorgt vaak voor hoofdpijndossiers bij vooral beginnende Google Shopping adverteerders. Samen met andere productnummeringen zoals de EAN-code, GS1 code en de MPN-code zorgt de GTIN-code vaak voor afgekeurde Google Shopping feeds. De GTIN code kun je zien als standaard voor barcodes en/of productnummeringen. Onder de GTIN codes vallen de volgende type barcodes:

  • Europa : EAN | European Article Numbering | 8- of 13-cijferige barcode
  • Japan : JAN | Japanese Article Numbering | 8- of 13-cijferige barcode
  • Noord-Amerika : UPC | Universal Product Code | 12-cijferige barcode

En verder:

  • Boeken : ISBN | International Standard Book Numbering | 13-cijferig nummer
  • Multipacks : IFT-14 | Interleaved Two of Five | 14-cijferig nummer

Wij gebruiken in Nederland voornamelijk EAN barcodes.

Wat zijn EAN barcodes?

De EAN code is een achter- of dertien cijferig nummer en staat voor European Article Number. Het is in Nederland de meestgebruikte type barcode. Het is een type barcode binnen de GTIN-barcodes. Ze worden in Europa gebruikt om producten een aparte identificatienummer te geven. Dit wordt ook wel een barcode of unieke artikelnummering genoemd. GTIN is de wereldwijde standaard voor barcodes. Er ontstaat binnen ons vakgebied regelmatig verwarring met de MPN-codes, GTIN-codes, en de GS1 barcode onder adverteerders die in Google Shopping willen adverteren. Meer uitleg hierover vind je in ons populaire blogbericht over het BRAND, GTIN en MPN probleem in Google Shopping.

GS1 codes zijn de opvolgers van de European Article Numbers. GS1 nam 40 jaar geleden EAN Nederland over en hebben sindsdien de wereldwijd gestandaardiseerde GTIN-barcode ontwikkeld.

Wat zijn GS1 barcodes?

GS1 barcodes vallen onder de GTIN-14 productnummeringen en wordt vooral gebruikt in de groothandel. De GS1 codes vallen net als de EAN en wat andere type barcodes onder GTIN (Global Trade Indentification Number). GTIN kun je zien als een wereldwijde standaard voor productnummeringen en is tevens ontwikkeld door GS1. De GS1 barcode valt specifiek onder de GTIN-14 en is een veertiencijferige barcode. Onder GTIN-14 is, net als elke andere type GTIN, ook EAN beschikbaar. Twee typen barcodes dus binnen dezelfde GTIN, wat is dan het verschil met de hiervoor besproken EAN barcodes? Het verschil tussen de GS1-codes en de EAN-codes zetten we hier op een rijtje:

  • EAN is ook beschikbaar in de GTIN-13, GTIN-12 en GTIN-8 formats.
  • GS1 codes worden gehuurd en op jaarlijks basis betaald, waar EAN codes gekocht worden.
  • Naast huur en lidmaatschap betaal je voor GS1 ook een jaarlijkse vergoeding op basis van je omzet. De omzetgegevens moeten door de accountant worden bewezen.
  • GS1-codes kunnen samen met bedrijfsgegevens, productgegevens en dergelijke informatie in een centrale databank worden geregistreerd. Leden (bedrijven) kunnen deze informatie vervolgens inladen in bijvoorbeeld een kassasysteem (POS). Dit maakt GS1 vooral interessant voor groothandelaren.

Verder zijn er nog wat technische, minder interessante verschillen. GS1 biedt vooral voordelen voor groothandelaren en is voor de doorsnee bedrijven, mede door de terugkerende kosten, geen interessante optie. Naast GTIN, EAN en GS1 is er nog een type code waar veel verwarring mee ontstaat binnen Google Shopping. Het is eerder een nummer dan een code en hoort eigenlijk niet in het rijtje met type barcodes. We hebben het over het MPN nummer.

Wat is een MPN nummer?

MPN is de afkorting van Manufacturer Part Number en is een code/nummer die een fabrikant aan een onderdeel geeft om deze te identificeren De MPN-code is een code waarmee zowel gebruikers als fabrikanten een bepaald onderdeel kunnen herkennen. Vaak gaat dit over onderdelen die speciaal zijn ontworpen voor een bepaald design. Denk bijvoorbeeld aan auto-onderdelen, schroeven of machine-onderdelen. Fabrikanten kunnen in principe aan hetzelfde onderdeel met dezelfde functies een eigen MPN-code geven en deze laten registeren. Zo kan een 10x80mm schroef bij Würth een andere code hebben dan dezelfde 10x80mm schroef bij Torlopp.

Het nut van MPN-codes

Dat onderdelen hetzelfde zijn wilt niet zeggen dat de kwaliteit hetzelfde is. Zo kan Würth een andere samenstelling voor de schroeven gebruiken dan Torlopp. Om consistentie in de kwaliteit van de onderdelen te behouden kan een gebruiker vasthouden aan een bepaald product van een bepaalde leverancier. Met de MPN-code kan het juiste product geïdentificeerd worden.

Waar wordt MPN voor gebruikt?

De MPN-codes worden onder andere gebruikt in Google Shopping en Amazon. Zo houden zij het assortiment gestroomlijnd en wordt voorkomen dat dezelfde producten meerdere malen, met verschillende beschrijvingen etc. in de webshop komen. De MPN-codes zorgen vaak voor verwarring in Google Shopping. Wij hebben een blog geschreven hoe u het probleem met de MPN-code in Google Shopping op kan lossen. De MPN-codes zijn vaak te vinden op een sticker bevestigd op het product.

MPN Codes

Kan u deze niet vinden dan kan u hem opvragen bij de leverancier of fabrikant. Heeft u wel een UPC, EAN of ISBN? Dan kan je de MPN-code vaak online vinden.

Conclusie

Ga je met barcodes aan de slag? Ga dan voor de EAN barcodes tenzij je specifieke redenen hebt om voor een andere type barcodes te gaan. In uitzonderlijke gevallen kan het MPN nummer wat voor je betekenen.

About the Author: Kes van Ommen

Met 20+ jaar ervaring in alle online marketing disciplines bij onder andere Center Parcs en Jaarbeurs legt Kes met hedendaagse technieken de digitale connectie tussen bedrijven en hun doelgroep.

Hulp nodig van één van onze specialisten?

Besteed je tijd nuttig en leg je uitdaging nu aan ons voor. We helpen je binnen 1 werkdag verder.