
Semrush is al jarenlang één van de populairste SEO-tools en ook wij zijn er fan van. De zeer uitgebreide SEO-tool is online te benaderen via Semrush.com en bevat tools waarmee je je complete SEO-strategie tot in detail kunt optimaliseren. Van zoekwoordonderzoeken tot backlinks, technische SEO, concurrentieonderzoeken, positioneringsmatrixen, Social Media Trackers en contentanalyses, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in Semrush. In dit kennisartikel schrijven wij een uitgebreide Semrush review zodat je keuze voor een SEO-tool wat makkelijker wordt gemaakt.
Wat is de SEO tool Semrush?
De naam zegt het al een beetje, mits je weet wat SEM betekent; Search Engine Marketing, ofwel zoekmachine marketing. Semrush bestaat uit een combinatie van handige tools waarmee je je zoekmachine marketing strategieën tot in detail uit kunt zetten en uitvoeren. Semrush bestaat uit de volgende onderdelen;
-
- SEO (Search Engine Optimization)
- Local SEO (Lokale SEO)
- Advertising (SEA ofwel Search Engine Advertising)
- Social Media Marketing
- Content Marketing
- Competitive Research (concurrentieonderzoek)
Binnen elk van deze onderdelen bevinden zich weer categorieën die op hun beurt weer zijn opgesplitst in de uiteindelijke tools. De categorieën en tools van het onderdeel SEO en Local SEO lichten we uit in dit uitgebreide Semrush review. Ontdek je Semrush liever door zelf door het programma te lopen? Probeer Semrush gratis 14 dagen uit.
1. SEO-tools review
De SEO-tool van Semrush bestaat uit vier categorieën; competitive research (concurrentieonderzoek), keyword research (zoekwoordonderzoek), link building (backlinks), rank tracking (positietracking) en onpage & tech SEO (technische SEO). Elke categorie bestaat uit een aantal tools die we allemaal zullen gaan toelichten
1.1. Competitive research
Competitive research gaat over concurrentieonderzoek en de tools die hierbinnen vallen zijn dan ook om de SEO van jouw website te vergelijken met die van concurrenten. Dit gaat van zoekwoorden tot backlinks en het aantal bezoekers. De volgende tools vallen onder de categorie competitive research binnen het onderdeel SEO.
1.1.1 Domain overview
In het Semrush domain overview (domein overzicht) vind je een overzicht van de SEO-prestaties van een website als een soort dashboard. Dit is een samenvatting van alle SEO-tools die we nog gaan behandelen en is dus ideaal om snel inzicht te krijgen in de SEO-prestaties van een website. Je kunt in principe alle websites analyseren, dus je kunt ook je concurrenten analyseren. Je hoeft enkel een URL hoeft in te vullen waarna de data uit de database van Semrush wordt opgehaald.
Een gedeelte van de Semrush domain overview.
1.1.2 Traffic analytics
In de Semrush traffic analytics (verkeersanalye) tool kun je het verkeer van jouw website vergelijken met die van concurrenten. Naast het aantal bezoekers en daaraan revelante KPI’s (kritische prestatie indicatoren) als het aantal unieke bezoekers en de bouncepercentage, vind je hier ook de bronnen van het verkeer, de best presterende pagina’s, de geografische distributie (waar komen bezoekers vandaan), prestaties van subdomeinen op het gebied van SEO en is er een bulkanalyse-tool waarmee tot wel 200 domeinen in één keer kunt analyseren en vergelijken. Als je op dergelijke grote schaal concurrenten wilt analyseren dien je wel een groter pakket af te nemen bij Semrush.
1.1.3 Organic research
Organic research staat voor organisch onderzoek. Met organisch bedoelen we in de online marketing onbetaald verkeer. Verkeer vanuit Google, die niet via de advertenties op de site zijn gekomen, noemen we organisch verkeer. In dit uitgebreide overzicht van de Semrush organisch research vind je alle statistieken omtrent je organische posities in Google. Je vindt hier onder andere de volgende inzichten;
- Het aantal zoekwoorden waarop je site gevonden wordt.
- Welke zoekwoorden dit zijn.
- De positie van elk zoekwoord.
- Veranderingen in posities per zoekwoord (trends).
- Het trends op basis van posities in de zoekmachines zoals het aantal top 3 zoekwoorden, het aantal top 10 zoekwoorden etc.
- Zoekverkeer op merknaam (branded en non-branded).
De trend in het aantal zoekwoorden per positiebereik.
Verder vindt je naast de zoekwoordstatistieken ook de positioneringsmatrix waarin jou website op basis van het aantal zoekwoorden en het aantal bezoekers wordt vergeleken met concurrenten.
De positioneringsmatrix waarin je positie tegenover concurrenten weergeven wordt.
Ook vind je uitgebreide statistieken omtrent zoekwoorden van je concurrenten en de bestpresterende eigen pagina’s. Als laatst vind je hier de statistieken van je speciale zoekresultaten (SERP features). Dit zijn een twintigtal anders dan reguliere zoekmachine posities als directe antwoorden (instant answers) shopping ads, foto’s, FAQ’s (veelgestelde vragen), reviews, video’s en carrousels.
De SERP-features statistieken van een ingevoerde domeinnaam.
Kortom, alles met betrekking tot je organische aanwezigheid in de zoekmachines vind je hier.
1.1.4 Keyword gap
Met de Semrush keyword gap (zoekwoordverschil tool) zet je jouw website tegenover die van concurrenten om te kijken op hoeveel zoekwoorden de sites overlappen. Dit overzicht wordt ook wel de keyword overlap genoemd en geeft een goed beeld waar je met jouw website staat. Zie hieronder een voorbeeld waarin we Zalando, Wehkamp, de Bijenkorf en Kleding.nl met elkaar vergelijken.
Het Semrush keyword overlap overzicht.
En nog belangrijker je kunt ook zien op hoeveel en welke zoekwoorden je niet overlapt met jouw concurrenten. Vervolgens kun je nieuwe kansen ontdekken door te onderzoeken op welke relevante zoekwoorden je concurrenten gevonden worden waar jij momenteel niet op rankt en waar dus jouw kansen liggen. De lijst met zoekwoorden die je op je site mist kun je exporteren om er vervolgens mee aan de slag te gaan.
1.1.5 Backlink gap
Met de Semrush backlink gap (backlinkverschil) tool doe je hetzelfde als met de hiervoor genoemde keyword gap tool. In dit geval beoordeel en vergelijk je backlinks van je directe concurrenten met jouw website. Je ziet welke backlinks je mist, het aantal backlinks en de kwaliteit van de backlinks. Vervolgens kun je hier nieuwe prospects uit halen voor je linkbuilding strategie.
1.2 Keyword research
Na de tools voor online concurrentieonderzoek komen we aan bij misschien wel de belangrijkste en populairste SEO-tool van onze Semrush review. Het zoekwoordonderzoek. Deze categorie bestaat uit vier zoekwoordtools.
1.2.1 Keyword overview
Met de keyword overview van Semrush kun je een uitgebreide analyse doen per zoekwoord. Je ziet alle statistieken en gegevens van het door jou uitgevoerde keyword m.b.t. de zoekmachine van Google. Je ziet de volumes, de concurrentie, het aantal resultaten per land, de zoektrends, zoekwoordvariaties, vragen, gerelateerde zoekwoorden en de daadwerkelijke zoekresultaten. Met dit overzicht kun je op zoekwoordniveau een uitgebreide analyse maken.
Een gedeelte van de Semrush keyword overview tool.
Het Semrush keyword overview (zoekwoordoverzicht) kun je ook tot maximaal honderd zoekwoorden tegelijk invoeren om vervolgens een bulkanalyse te doen. Van je zoekwoordlijst worden de belangrijkste gegevens weergeven zoals het zoekvolume, de trend, de keyword difficulty percentage, de kosten per klik (CPC), de concurrentie op het zoekwoord, de SERP features en het totaal aantal zoekresultaten. Deze tool maakt het mogelijk snel je zoekwoordlijsten te analyseren.
1.2.2 Keyword magic tool
Met de Semrush keyword magic tool kun je een woord opgeven waarna Semrush alle zoekwoorden met het door jou opgegeven woord vertoond. De gegevens die worden vertoond zijn gelijk als bij de hiervoor benoemde keyword overview tool. Er zit een klein, maar ook weer groot verschil tussen deze tools. Waar je bij de keyword overview tool statistieken krijg van de door jou op gegeven zoekwoorden of zoekwoordlijst, krijg je bij de keyword magic tool nieuwe suggesties op basis van het door jou ingetypte woord. De keyword magic tool is dus ideaal om nieuwe zoekwoorden te vinden en de keyword overview tool voor statistieken van bestaande zoekwoorden.
De keyword magic tool waarmee je nieuwe zoekwoorden vindt.
1.2.3 Keyword manager
Met de Semrush keyword manager kun je lijsten aanmaken waarin je maximaal duizend zoekwoorden per lijst toe kunt voegen. Vervolgens kun je bij het gebruik van de overige tools binnen Semrush de zoekwoorden die daarin naar voren komen, bijvoorbeeld bij een concurrentieanalyse of de keyword magic tool, toevoegen aan één van je zoekwoordlijsten. Zo kun je je zoekwoorden overzichtelijk houden. In ons geval hebben maken zoekwoordlijsten per klant, maar je zou je zoekwoorden bijvoorbeeld ook kunnen onderscheiden op basis van talen, diensten, business-units, locaties, productcategorieën of zelfs producten.
1.2.4 Organic traffic insights
Met de Semrush organic traffic insights tool kun je alle projecten die je in Semrush hebt ingesteld, ofwel websites, in één overzicht analyseren op het gebied van organisch verkeer. Je ziet een lijst met websites gevolgd door het aantal sessies vanuit de zoekmachines en een percentage die de groei of daling aangeeft. Het is een kort en bondig overzicht bedoeld voor snel inzicht. Wanneer je op een website klikt krijg je een uitgebreide rapportage waarin een lijst met alle pagina’s staat. Van alle pagina’s zie je vervolgens op welke zoekwoorden de pagina rankt, het verkeer, de kwaliteit van het verkeer en of doelstellingen worden gehaal. De rapportage geeft een algehele inzicht in de SEO-prestaties van je pagina’s.
1.3 Link building
Naast zoekwoorden zijn backlinks een belangrijke factor voor SEO. Hoe meer sites met een hoge Authority Score naar jouw website linken, des te belangrijker gaat Google jouw site vinden. Hieronder behandelen we de backlink tools van Semrush.
1.3.1 Backlink analytics
De Semrush backlink analytics tool is een tool waarin je net als de keyword overview en domain overview in één oogopslag de backlinkprestaties van je website kunt analyseren. Je vind er onder andere het aantal backlinks, het aantal verwijzende domeinen en de autoriteitsscore.
Een gedeelte uit het overzicht backlinks analytics.
Verder kun je hier ook analyseren wat de kwaliteit van je backlinks zijn, waar ze precies vandaan komen en hoe de samenstelling van je backlinks eruit ziet.
1.3.2 Backlink audit
In de Semrush backlink audit tool kun je de status van het huidige backlinkprofiel van jouw website analyseren. Je kunt de kwaliteit zien, ofwel de toxicity score, zodat je inzicht krijg in backlinks die een negatieve invloed hebben op je site. Vrijwel alle websites hebben backlinks. Backlinks hebben over het algemeen een goede en grote invloed op de posities van jouw website in Google. Backlinks verhogen de autoriteit van je website. Maar niet alle backlinks hebben een positieve invloed op jouw Google-rankings. Er zijn vele factoren die invloed hebben op de kwaliteit van een backlink en SEO-tools hebben hier allerlei benamingen voor. In het programma dat wij gebruiken, Semrush, wordt er een Toxic Score toegekend om de kwaliteit van backlinks te beoordelen.
Een gedeelte van het overzicht van de backlink audit tool.
Semrush gebruikt meer dan 50 factoren om alle backlinks naar jouw website te auditen. Op basis van deze audit wordt aan elke backlink een Toxic Score toegewezen die de kwaliteit van de backlinks aangeeft. Wanneer backlinks URL’s een slechte invloed op jouw website hebben, kun je deze via Semrush eenvoudig verzamelen in een lijst en vervolgens bij Google aangeven dat de link geen associatie met jouw website heeft. De goede backlinks kun je daarentegen whitelisten.
Naast de Overall Toxicity Score kan je per backlink zien wat voor type backlink het is, de waarde die het toevoegt aan je site, welke backlinks nieuw zijn, of juist verdwenen, naar welke pagina’s wordt gelinkt en een lijst met backlinks die je op advies van Semrush moet beoordelen (reviewen). Als laatst kun je hier het verwijderen van slechte backlinks monitoren en managen.
1.3.3 Link building tool
Met de Semrush linkbuilding tool worden prospects aanbevolen waarna je deze met de ingebouwde functies op eenvoudige wijze vanuit Semrush kunt benaderen. Het proces kan je vervolgens ook managen en monitoren zodat je kunt zien wie van jouw prospects het verzoek heeft geopend, wie op het verzoek is ingegaan en of er auto-reply’s waren. Verder kun je met de link building tool ook per prospect aangeven welke strategie je wilt gaan toepassen. Ga je bijvoorbeeld een gastblog schrijven, een product reviewen zoals wij nu voor Semrush doen of gewoon een link ruilen. Totaal zijn er zeven strategieën waar je uit kunt kiezen.
1.3.4 Bulk analysis
De naam van de Semrush bulk analysis tool zegt het eigenlijk al. Met deze tool kun je 200 websites in één keer analyseren op het gebied van backlinks. Je ziet van alle links de autoriteitsscore, het aantal backlinks, het aantal verwijzende domeinen, het maandelijkse aantal bezoekers en de type backlinks inclusief follow / nofollow. Op deze manier kun je snel jouw site vergelijken met al je concurrenten of branchegenoten en bepalen waar je staat.
1.4 Rank tracking
Onder de categorie rank tracking staan rank tracking tools, ofwel tools waarmee je je posities in Google kunt monitoren. Binnen Semrush zijn er drie tools waarmee dit mogelijk wordt gemaakt.
1.4.1 Position tracking
Met de Semrush position tracking tool zie je in één blik hoe jouw zoekwoordposities verlopen in de opgegeven periode. Je ziet of je zichtbaarheid (visibility) groeit of daalt evenals het verkeer en gemiddelde positie. Verder zie je per positiebereik hoeveel zoekwoorden je binnen dat bereik hebt, hoeveel er nieuw zijn en hoeveel er zijn verdwenen. In de Semrush position tracking tool wordt gebruik gemaakt van de volgende zoekwoordposities; de top 3 zoekwoorden (1-3), de top 10 zoekwoorden (4-10), de top 20 zoekwoorden (11-20) en de
tTop 100 zoekwoorden (21-100)
Een deel van het overzicht van de SEMrush position tracking tool.
Verder is de position tracking tool opgesplitst in allerlei kleinere analysetools. Zo is er een overzicht met de rankings distribution van jou en je concurrenten, de ranking per pagina, kannibalisatie binnen je eigen site, concurrentieontdekking, apparaten en locaties en als laatst featured snippets. Al deze tools hebben uiteindelijk als doel om hogere posities in Google te krijgen.
1.4.2 Semrush sensor
Met de Semrush sensor wordt de votaliteit van de dag, in de vorm van positieveranderingen, weergeven evenals de historie (30 dagen) per branche en featured snippets. Google updates hebben hier een grote invloed op. Verder kunnen overzichten geopend worden waarin de eigen sites staan, winnaars & verliezers (winners & losers) en kan er gefilterd worden op apparaat (desktop & mobile). Omdat de tool nog niet een Nederlandse database bevat, is deze momenteel minder interessant voor als je een Nederlandse site hebt.
1.4.3 Semrush rank
De Semrush rank is de ranking van alle sites die zijn opgenomen in Semrush op volgorde van verkeer vanuit Google naar de website via top 100 zoekwoorden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt per land door een database te selecteren. De Nederlandse top vijf websites ziet er als volgt uit;
- Wikipedia
- YouTube
- Bol.com
Naast het aantal bezoekers uit Google zie je ook het aantal zoekwoorden, de betaalde zoekwoorden, het betaalde verkeer en de kosten die betaald worden voor het betaalde verkeer.
1.5 On page & tech seo
Als laatst but not least komen we aan bij technisch SEO. Je site moet natuurlijk goed presteren en in orde zijn om bij de top te komen. Semrush helpt je bij de gezondheid van je site.
1.5.1 Site audit
Als eerst is er de Semrush site audit tool. Deze heeft een algehele site health score op basis van verbeterpunten voor je website. Deze verbeterpunten zijn geordend op basis van prioteiten genaamd errors, warnings en notices. Verder zie e het aantal gecrawlde pagina’s en issues die naar voren zijn gekomen gefixed moeten worden.
De Semrush site audit tool geeft verbeterpunten aan voor je website.
1.5.2 SEO content template
In de Semrush SEO content template krijg je op basis van jouw ingevoerde zoekwoorden relevante zoekwoorden, backlinkadvies, de gemiddelde readability van concurrenten en de gemiddelde tekstlengte te zien. Verder zie je ook hoe concurrenten jouw zoekwoorden toepassen. Met al deze data kun je vervolgens je eigen content creëren en zorgen dat deze nog beter wordt dan je concurrenten. In de tool is het mogelijk te filteren tot op de plaats waar je bedrijf zich bevindt.
Het key recommendations gedeelte binnen de SEO content template tool.
1.5.3 On page SEO checker
Met de Semrush on page SEO checker krijg je ideeën voor optimalisaties aan je bestaande pagina’s. De ideeën zijn verdeeld in de volgende categorieën;
- Strategy ideas
- Backlinks ideas
- Technical SEO ideas
- User experience ideas
- SERP features ideas
- Semantic ideas
- Content ideas
Per pagina kun je zien welke ideeën Semrush aanbeveelt door te voeren. Verder zit er ook een benchmarking gedeelte in en kun je zien hoeveel SEO-verkeer je kunt krijgen bij het doorvoeren van alle SEO-ideeën van Semrush.
1.5.4 Log file analyzer
Met de Semrush log file analyzer kun je de log files analyseren om exact te zien wat er gebeurde bij het crawlen van je website door de bot. Deze data is 100% accuraat en geeft een nog beter inzicht in hoe je website wordt gecrawled. Vervolgens kun je deze data gebruiken om het crawlen voor de Googlebot te optimaliseren.
1.5.5 Listing management
Met de Semrush listing management kun je je bedrijf nog beter zichtbaar maken en nieuwe klanten trekken. Omdat deze tool nog niet voor de Nederlandse markt beschikbaar is, laten we het nu voor wat het is.
2. Local SEO
Het Semrush local SEO onderdeel bestaat uit vier tools die we al eerder hebben behandeld. Dit zijn vier SEO-tools die Semrush samen heeft gebracht voor de gebruiksvriendelijkheid. Het local SEO gedeelte bestaat uit de volgende SEO-tools;
- Listing management (par 1.5.5)
- Position tracking (par 1.4.1)
- Site audit (par 1.5.1)
- On page SEO checker (par 1.5.3)
Door naar de paragrafen te gaan kun je deze vier tools beter leren kennen.
Dat was onze Semrush review
Je hebt nu een inzicht in de SEO-tools dankzij onze uitgebreide Semrush review. Wil je meer weten of Semrush zelf ontdekken? Probeer Semrush gratis 14 dagen uit. Heb je vragen, hulp of advies nodig? Of wil je dat wij de SEO van jouw website op ons nemen? Onze aanpak is dermate succesvol dat wij een resultaatgarantie geven. Neem gerust contact op met info@adwolves.nl.