
Voor een maximale impact wil je natuurlijk de beste Google Display formaten weten. Er zijn tientallen verschillende formaten advertentieruimten in het Google Display Netwerk, maar niemand zit te wachten op tientallen banners. Vaak wordt er daarom een selectie gemaakt van 4-10 bannerformaten waarmee maximale resultaten behaald moeten gaan worden. Of dit nu zichtbaarheid is of conversie. We leggen kort uit wat Display advertenties zijn en geven je de meestgebruikte Google Display formaten, maar ook de top 8 beste bannerformaten!
Wat zijn Display advertenties?
Display advertenties, ook wel online banners of Display banners genoemd, zijn een onderdeel van de advertentiemethode die valt onder de dienst Display Adverteren. Display advertenties zijn grafische advertenties die of stilstaand zijn of bewegende beelden bevatten. Tegenwoordig wordt er, in plaats van statische banners of GIF-geanimeerde banners, veelal gebruik gemaakt van HTML5-banners. HTML5 banners zijn advertenties die van mooie opvallende animaties kunnen worden voorzien. Ze werden aangekondigd als de vervanger van Flash. Naast animaties kunnen HTML5 advertenties ook van knoppen of andere interactie worden voorzien. Ze worden net als GIF en statische banners ingezet in onder andere het Google Display Netwerk, maar troeven GIF-banners om de volgende redenen af:
- Afbeeldingen in HTML5 advertenties zijn scherper, zeker op de hedendaagse schermen.
- In HTML5 kunnen 16,7 miljoen kleuren worden gebruikt tegenover de 256 kleuren (8-bit) van GIF.
- HTML5 kan interactieve elementen bevatten zoals slepen, draaien etc. GIF is enkel een geanimeerde loop.
- HTML5 banners zijn lichter in kb’s. Waar bij GIF in elke frame elke pixel wordt geladen, laadt HTML5 enkel nieuwe elementen in een nieuwe frame.
HTML5 banners zijn een combinatie van de scripttalen HTML, CSS en JS. Uiteraard is er ook software die het coderen en programmeren uit handen neemt. Zo is bijvoorbeeld Google Web Designer een gratis programma waarmee je HTML5 Display banners kunt maken. Verder zijn er diverse websites als Bannerwise.io waar je online HTML5 bannersets kunt maken.
Vergelijk de online Display banners op een website of in apps met de offline digitale led-reclames op Piccadilly Circus in Londen.
HTML5 banners dienen in tegenstelling tot de Responsive Display Ads die zich aanpassen aan het formaat van de advertentieruimte, op maat gemaakt te worden. Hieronder het overzicht met de meestgebruikte bannerformaten.
De meestgebruikte Google Display formaten
Om het maximale resultaat uit de Displaycampagnes te halen is het belangrijk dat de juiste banner formaten worden gebruikt. De Google Ads banners, of welk ander advertentie- of affiliatenetwerk dan ook, waar de meeste advertentieruimten voor beschikbaar zijn zullen de meeste mensen bereiken en daardoor meer vertoningen en klikken realiseren. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de campagne ook op verschillende apparaten en dan met name op mobiele apparaten toonbaar is voor een maximale impact.
De standaard banner formaten
Hieronder een lijst met de meest gebruikte Display banner formaten in Google Ads. We kunnen ons voorstellen dat je niet alle bannerformaten wilt gaan opmaken. We geven daarom ook aan welke 8 je het beste kunt gebruiken wanneer je een bannersetje van 8 banners wilt maken (#1, #2 etc..). Hou er wel rekening mee dat je bij branding doeleinden (merkbekendheid etc.), je wellicht meer focus wilt leggen op grotere formaten en leaderboards.
Vierkante banners
- 200 × 200 Kleine vierkant
- 250 × 250 Vierkant (#5)
Horizontale rechthoekige banners
- 300 × 250 Inline rechthoek (#1)
- 336 × 280 Grote rechthoek (#8)
- 580 × 400 Netboard
Horizontale rechthoekige banners
- 250 × 360 Triple breedbeeld
- 240 × 400 Verticale rechthoek
Skyscraper banners
- 120 × 600 Skyscraper
- 160 × 600 Brede skyscraper (#3)
- 300 × 600 Halve-pagina ad (#4)
- 300 × 1050 Portret
Leaderbord banners
- 468 × 60 Banner
- 728 × 90 Leaderboard (#2)
- 930 × 180 Top banner
- 970 × 90 Grote leaderboard
- 970 × 250 Billboard
- 980 × 120 Panorama
Mobiele banners
- 300 × 50 Mobiele leaderboard (#6)
- 320 × 50 Mobiele banner (#7)
- 320 × 100 Grote mobiele banners
Responsive Display Ads (RDA’s) voor meer impact
Wil je maximale impact maken in de zin van klikken of conversie? En zijn zichtbaarheid, branding en awareness minder belangrijk dan websitebezoekers? Dan kun je het beter gebruik maken van Responsive Display Ads. Naast de banners met een vast formaat raden wij altijd aan, tenzij branding belangrijk is, om een Responsive Display Ad te testen in Google Ads. Dit advertentietype past zich aan aan de advertentieruimten waardoor het bereik maximaal is en de kosten per klik, doordat je in veel meer veilingen meer kunt doen, daardoor aanzienlijk lager. Dit type advertentie dekt ook advertentieruimten die gereserveerd zijn voor tekstadvertenties door enkel een titel en/of beschrijving te tonen. Naar onze ervaring is de klikratio vaak ook hoger mede door de knop met Call-To-Action (CTA) die er is verwerkt zit.
Een Responsive Display advertentie aanmaken is zeer eenvoudig en laagdrempelig. Er is enkel een afbeelding (tot max 15), een titel (tot max 5) en een beschrijving (tot max 5) nodig. Deze elementen worden gecombineerd waarna de Machine Learning de beste combinaties kiest. Verder heb je keuze uit een aantal keuzes voor de CTA knop en kan je ook een primaire en secundaire kleur kiezen. Elk element krijgt na verloop van tijd een prestatiebeoordeling waarmee je vervolgens de laag presterende elementen kan gaan optimaliseren.