demand gen campagnes

Demand Gen verlegt de focus van Lead Generation naar Demand Generation. Met name video krijgt een prominenter aandeel voor het creëren van een nog grotere impact. Op vrijwel alle Social Media kanalen voert video inmiddels de hoofdmoot. Denk aan YouTube, TikTok en SnapChat, maar ook de Stories en Reels op Facebook in Instagram. Een derde van alle consumenten geven aan dat ze iets kochten nadat ze het product in een advertentie zagen. En 86% van Generatie Z zegt dat YouTube ze producten lieten ontdekken waar ze interesse in hebben. Redenen voor Google om onder een nieuw campagnetype te gaan focussen op het creëren van vraag.

Wat is Demand Generation?

Demand Gen staat voor Demand Generation en wordt gezien als het tegenovergestelde van Leadgen campagnes, ofwel Lead Generation. Door niet te richten op de 3% die een actieve koopintentie heeft, richt je je op de 97% die nog niet bereid is om te kopen. Ongeveer 60% is zich niet bewust van een probleem, 20% is dat wel en 17% is aan het oriënteren. Je zorgt dat je bij deze 97% hier top-of-mind wordt onder de voor jou relevante doelgroep. Wanneer dan een keer, of misschien wel gelijk, de behoefte ontstaat denken deze prospects het eerst aan jou. De nieuwe Demand Gen campagnes zijn de opvolger van de Discovery Ads, niet te verwarren met Display Ads. Voordat we uitleggen wat de Demand Gen campagnes zijn, laten we eerst nog even het verschil zien tussen de Display- en Discovery advertenties.

Het was ook alweer het verschil tussen Google Discovery en Display advertenties?

Het grootste verschil tussen Google Discovery Ads en Google Display Ads zijn de campagnedoelstellingen, doelgroeptargeting, de plaatsingen en de verschillende soorten advertentietypen.

Campagnedoelstellingen

Google Discovery campagnes hebben enkel de optie om te sturen op conversies en conversiewaarde. Er is verder geen optie om te kiezen als marketingdoelstelling. Leadgeneratie is de enige mogelijkheid en die staat vast. Bij Google Display campagnes kan je kiezen uit de doelstellingen verkoop, websiteverkeer, leads, product- en merkoverweging of merkbekendheid en bereik. Verder kan je de biedstrategie sturen op conversie, conversiewaarde en zichtbare vertoningen. Laatstgenoemde is ideaal voor het creëren van awareness en merkbekendheid.

Doelgroeptargeting

Met Google Discovery campagnes wordt de doelgroep met actieve koopintenties in een warmere omgeving getarget op het moment dat zij klaar zijn om betrokken te raken. Google Display Ads leent zich meer voor het creëren van merkbekendheid en awareness waar een groot bereik centraal staat.

Plaatsingen

Displayadvertenties worden vertoond in het Google Display Netwerk (GDN). Dit zijn miljoenen websites en apps. Google Discovery Ads draaien binnen de Google-producten Gmail, YouTube en Google Discover. Dit is voor de gebruiker een warmere omgeving dan het Google Display Netwerk. Het Google Display Netwerk is een ideale kanaal om awareness te creëren. Dankzij het zeer grote bereik kan je ieder persoon meerdere keren per dag bereiken. Met Google Discovery Ads bereik je mensen die klaar zijn om te ontdekken en betrokken te raken wat de conversie ten goede komt.

Advertentietypen

In Discovery Ads ben je beperkt door een vaste format van Google waarin je titels, beschrijvingen en afbeeldingen opgeeft. De machine-learning gaat vervolgens de combinaties testen en op basis van data optimaliseren. Het is in Discoverycampagnes mogelijk een carrousel te maken.

In Google Display heb je meer opties om je merk te presenteren. Je kan mooie HTML5-banners met animaties en zelfs interactiemogelijkheden inzetten. Verder Responsive Display Ads (RDA’s) en natuurlijk de statische bannersetjes met tientallen verschillende bannerformaten. Wij zetten eerder de meest gebruikte bannerformaten op een rij. Voor merkbekendheid en Awareness zijn Google Display Ads de beste keuze.

Nu je weer zicht hebt op het verschil tussen Display en Discovery campagnes, gaan we door naar de nieuwe Demand Gen campagnes.

De nieuwe Demand Gen campagnes

Demand Gen is een nieuw campagnetype. In dit campagnetype staat het creëren van vraag met aantrekkelijke content in een entertainment omgeving centraal. De advertenties zijn aantrekkelijker en gevarieerder. Ze bieden nieuwe opties om een positieve impact te maken en de interactie aan te gaan met de doelgroep. De campagnes zijn slimmer doordat AI, die ingezet kan worden voor A/B-testing, krachtiger optimaliseert aan de hand van privacy-proof first-party data.  Dit en nog vele andere verbeterpunten komen bovenop de bestaande opties die al in Discovery Ads beschikbaar zijn.

Het verschil tussen Discovery Ads en Demand Gen

Op elk vlak binnen de campagneinstellingen is Demand Gen een upgrade ten opzichte van de Discovery Ads. Adverteerders kunnen nog beter gebruik maken van de kracht van AI. Er komen meer opties waarmee je de strategie van jouw campagnes beter op de bedrijfsdoelstellingen kan afstemmen. In onderstaande overzicht zie je welke extra opties de nieuwe campagnes bieden.

verschil discovery ads en demand gen

Het is weer een van de moves van Google binnen het snel veranderende digitale ecosysteem. Een transitie waarin video, AI en privacy de primaire focuspunten zijn. Je doet er goed aan vroegtijdig te gaan testen en te upgraden naar Demand Gen campagnes.

Wanneer de Discovery Ads upgraden?

Vanaf deze maand kan je je inschrijven voor de bèta versies van de nieuwe Demand Gen campagnes. Vervolgens gaat Google in de periode oktober t/m januari de upgrade stimuleren. Tussen januari en maart wordt de update vervolgens geforceerd.

De update wordt uiteindelijk geforceerd het is goed om op tijd over te stappen op Demand Gen. Zodat je eerder profiteert van de voordelen, sneller en eerder data hebt verzameld en natuurlijk zonder druk de overstap kan maken. Dit hoeft namelijk niet 100% garantie te geven op net zo goede resultaten als goedlopende Discoverycampagnes.

Hulp nodig bij Demand Gen of jouw online marketing strategie? Neem gerust contact met mij op via kvanommen@adwolves.nl.

About the Author: Kes van Ommen

Met 20+ jaar ervaring in alle online marketing disciplines bij onder andere Center Parcs en Jaarbeurs legt Kes met hedendaagse technieken de digitale connectie tussen bedrijven en hun doelgroep.

Hulp nodig van één van onze specialisten?

Besteed je tijd nuttig en leg je uitdaging nu aan ons voor. We helpen je binnen 1 werkdag verder.