
Google Search Console is een gratis hulpmiddel van Google dat de gebruiker kan helpen om de website beter te laten scoren in Google. Maar waar helpen zij jou eigenlijk mee en geven zij echt alles prijs om jouw website zo goed mogelijk te laten scoren?
Voor wie is Google Search Console bruikbaar?
is voor vrijwel iedereen bruikbaar. Van een zakenman met een website die denkt het allemaal zelf te kunnen tot een SEO specialiste die dagelijks met websites werkt, heeft baat bij Google Search Console. Het gaat vooral om de kennis dat Google hulp aanbiedt op het gebied van vindbaarheid.
Hoe werkt Google Search Console precies?
Binnen Google staan er ongekend veel artikelen, video’s, teksten, interviews en andere data. Daarnaast weet Google welke zoekopdrachten door wie worden opgezocht. Door deze combinatie van content en kennis over de gebruikers heeft Google zijn enorme database gevuld. Dit gebruiken zij om de web-eigenaren te helpen om een betere ranking te krijgen. Deze hulp wordt in het Google Search Console aangeboden.
Google Search Console gebruikt drie belangrijke processen bij het leveren van zoekresultaten:
- Crawling; Kent Google de website en kan Google deze vinden?
- Indexing: Kan Google uw site indexeren?
- Serving; Heeft de website duidelijke en bruikbare inhoud die relevant is voor de gebruiker?
Crawling is het proces waarbij een Googlebot nieuwe en bewerkte pagina’s ontdekt. De nieuwe en ontdekte content zal aan deze enorme database worden toegevoegd. De Googlebot haalt nieuwe content op door het gebruik van algoritmes. Het crawlproces begint met het opstellen van een lijst met webpagina-URL’s, gegenereerd uit de bestaande database. Door de algoritmes, de database en de website te scannen detecteert het nieuwe content, links of aanpassingen. Aan de hand van de hoeveelheid nieuwe content creëert men de eerste rating (indexing). Wanneer een gebruiker van Google iets wilt opzoeken, zoekt Google in de gehele database. Deze actie heet serving. De relevantste webpagina’s worden door meer dan 200 op zichzelf staande factoren bepaald.
De website eigenaar kan zijn website aanmelden bij Google Search Console. Door een verificatiebestand op de eigen website te plaatsen is de website gekoppeld aan Google Search Console. Het console kan nu de content, links en overige bestanden op de website ‘crawlen’. Na het crawlen zal Google deze content gaan indexeren op juistheid, hoe vaak de tekst voorkomt enzovoorts. Ongetwijfeld zal er de eerste keer diverse onderdelen aangetroffen worden die moeten worden verbeterd. Google Search Console zal aangeven welke deze zijn en wat er moet worden aangepast.
Heeft Google Search Console nu echt nut?
Google Search Console is een uitermate handige tool om te kijken hoe goed jouw website presteert en wat er moet worden verbeterd. Door de scan die Google over de website laat gaan krijgt men duidelijk inzicht in de verbeterpunten. Daarnaast zijn zo veel losstaande punten waar de website aan moet voldoen om de hoogste ranking te krijgen. De afweging die een ondernemer moet nemen is of men hier tijd aan wilt besteden of huurt men een expert in? Indien u voor het tweede kiest kunnen wij u uiteraard helpen.
Om zelf de opties van Google Search Console te bekijken kan je jezelf hier aanmelden.
Geschreven door: Paul Hoogenboom