Google shopping gtin

Google Shopping biedt webshop eigenaren een extra platform om hun producten te verkopen middels advertenties. Middels een feed wordt het aanbod automatisch gesynchroniseerd met de webshop. Echter, een veelvoorkomende foutmelding bij het uploaden van een nieuwe product feed voor de advertenties in Google Shopping gaat over de Brand, GTIN en MPN eigenschappen. Gevolg? Afgekeurde producten en een niet-werkende feed. Geregeld krijg ik vragen van webshop eigenaren die tegen dit probleem aan lopen. Ik besloot een blogbericht over dit onderwerp te schrijven zodat lezers inzicht in het probleem krijgen, het probleem eventueel op kunnen lossen en in de toekomst voorkomen. 

Leestijd: 7 minuten.
Onderwerpen: Google Shopping Feeds, Brand, GTIN & MPN.
Vereiste kennis: Google Shopping hebben opgezet.

Google Shopping feed eigenschappen

Google Shopping is een platform waarop webshops wereldwijd hun producten aan kunnen bieden. Door een zogenoemde “feed” te gebruiken als koppeling tussen de webshop en Google Merchant, worden wijzigingen in de webshop automatisch meegenomen naar Google Shopping. Een feed is een bestand waarin de producteigenschappen live worden bijgewerkt zodat externe bronnen, zoals Google Shopping, deze vanaf de URL kunnen inladen. Hierdoor zijn de gegevens op het kanaal altijd actueel en hoef je als verkoper niet continu aanpassingen op elk verkoopkanaal handmatig toe te passen. Feeds besparen om deze reden erg veel tijd, maar moeten wel correct opgezet worden. Als een eigenschap verkeerd staat, kunnen productgroepen of zelfs het hele assortiment door Google afgekeurd worden. Naast het benaderen via een URL, is het ook mogelijk om feeds te downloaden en handmatig te uploaden bij verkoopplatformen als Winkelstraat en Bol.com. De indeling van een productfeed is meestal .CSV of .XML.

Sneakers in Google Shopping
Google Shopping resultaten bovenaan de zoekresultaten. De gegevens worden uit de feed geladen.

Google Shopping Feed afgekeurd?

De feeds van Google Shopping eisen dat elk product wordt voorzien van allerlei productspecificaties. De reden waarom dit nodig is spreekt voor de meeste specificaties zoals naam, prijs en omschrijving wel voor zich. De hedendaagse webshop beheersystemen, ook wel Content Management Systemen (CMS), bevatten deze basisinformatie. Zodra er een feed wordt gegenereerd in het CMS-syteem, worden deze specificaties automatisch in de productfeed bijgevoegd.

Bij de eigenschappen “Brand”, “GTIN” en “MPN” gaat het bij het adverteren in Google Shopping geregeld mis, omdat dit geen standaard eigenschappen zijn die ingevuld moeten en kunnen worden voor de producten, met als gevolg afgekeurde producten en een onvolledig werkende feed. De mogelijkheid om deze gegevens aan je producten toe te wijzen, moet meestal zelf worden aangemaakt. In de subparagrafen die volgen ga ik deze drie eigenschappen toelichten en geef ik handige tips hoe je aan deze gegevens kan komen. Verder geef ik wat opties om erachter te komen hoe je deze eigenschappen aan je producten toe kan wijzen.

Brand (Merk)

We beginnen met de simpelste eigenschap Brand. Brand betekent simpelweg Merk en zou niet te veel problemen moeten opleveren bij het aanvullen van de gegevens van de Google Shopping feed. Noem de eigenschap “brand”, niets meer of minder. Vul vervolgens de merknaam van het product in als waarde en zorg dat je deze bij elk product van dat merk gelijk is (hoofdletters, punten etc.). Heb je een product dat in de volksmond, op het product zelf of in de communicatie anders wordt genoemd dan dat het merk is geregistreerd op papier? Zorg dan dat je hier één lijn in houd en kies voor de geregistreerde merknaam. Een voorbeeld hiervan is het merk “Clan de Banlieue” heet maar op de kleding als “Banlieue” vermeld staat.

GTIN (Global Trade Item Number)

De GTIN-code is een barcode dat internationaal bekend is. De GTIN is de in Europa 13-cijferige code die je ziet onder streepjescodes op de verpakkingen van producten. In Europa noemen we deze ook wel EAN wat staat voor European Article Numbering. Deze eigenschap geef je de naam “gtin” met de 12-14 cijferige code als waarde. Hoe de GTIN-code er uit ziet verschilt per continent waar het product verkocht wordt of het type product. Zo hebben bijvoorbeeld boeken de bekende ISBN code (International Standard Book Number).

Verschillende GTIN codes
Een paar voorbeelden van verschillende GTIN-barodes.

  • Europa (EAN): 13-cijferig nummer
  • Noord-Amerika (UPC): 12-cijferig nummer
  • Boeken (ISBN): 13-cijferig nummer
  • Japan (JAN): 13-cijferig nummer
  • Multipacks (ITF-14): 14-cijferig nummer

Zoals hiervoor genoemd kun je de GTIN vinden bij de streepjescodes op de productverpakkingen. Als je deze niet kunt vinden, kun je deze opzoeken op EAN-Search.org door de naam van het product in te voeren. Voor boeken kun je de code vinden op ISBNdb. Heb je de GTIN barcode nodig van meerdere producten? Dan raad ik je aan contact op te nemen met de leverancier of de fabrikant van de producten om tijd te besparen.

Product zonder GTIN-code

Heeft jouw product geen GTIN-code? Dan hoef je deze niet op te geven. Als de producten wel GTIN-codes hebben, maar je deze niet invoert, kunnen de producten worden afgekeurd. Producten zonder GTIN-code zijn bijvoorbeeld:

  • Huismerkproducten
  • Vervangende onderdelen
  • Originele producten (OEM-onderdelen)
  • Maatwerk producten (bijvoorbeeld bedrukte T-shirts)
  • Boeken voor ISBN werd ingevoerd (1970)
  • Vintage of antieke producten
  • Te reserveren producten

Het kan zijn dat bepaalde producten geen GTIN hebben, maar wel zijn voorzien van een zogenoemde MPN-code. In dat geval dien je de MPN-code op te geven in plaats van de GTIN. Lees verder voor meer informatie of MPN-codes.

MPN (Manufacturer Part Number)

De MPN is een code die bestaat uit alfanumerieke nummers van verschillende lengten. Deze code wordt door de fabrikant van het product toegewezen en dient ter identificatie van zijn producten. De MPN-code wordt vaak aangegeven achter de tekst “Part. No.” of “Model No.” op stickers die zijn geplakt op de producten. Soms bestaat de MPN-code uit een paar cijfer van de GTIN-code of staat de code op een willekeurige plek op het product of verpakking. Om de MPN-code te vinden kun je gebruik maken van diverse online tools zoals Barcode Lookup (Je dient hiervoor wel een GTIN-code te hebben van het product). Ook kun je zoeken naar “[productnaam] MPN-code” in Google of contact op te nemen met de fabrikant.

MPN Codes
Een paar voorbeelden van MPN-codes die op de productstickers te vinden zijn.

Het verschil tussen MPN en GTIN

In tegenstelling tot de GTIN-code, is de MPN-code niet universeel omdat deze wordt toegewezen door de fabrikant zelf. De fabrikant kan daarnaast zelf de methode van nummeren bepalen. Verder wordt de GTIN-code door bijna alle barcode systemen wereldwijd erkend. Voor Google Shopping gaat de voorkeur uit naar GTIN en gebruik je MPN alleen wanneer er geen GTIN code aanwezig is.

Hoe je Brand, GTIN en MPN moet instellen

Hoe je deze attributen toe kunt voegen aan jouw producten hangt af per CMS dat geïntegreerd is aan jouw webshop. Ons advies is om de documentatie van jouw CMS te raadplegen, de ontwikkelaars of support van het CMS-systeem te benaderen of te zoeken naar handleidingen of tutorials in Google en op YouTube. Kom je er niet uit? Dan kun je ons uiteraard ook benaderen om hulp te vragen.

Brand, GTIN en MPN verplicht?

Deze drie eigenschappen zijn niet verplicht om in de feed in te voegen. Maar als deze gegevens wel bestaan voor jouw producten en je deze niet invoert, heb je een grote kans dat Google de producten in jouw feed afkeurt. Google adviseert verder wel om alle drie de gegevens in te vullen omdat de advertenties dan naar eigen zeggen beter presteren. Als tweede reden geven ze aan dat jouw producten beter worden gevonden.

Als jouw product geen GTIN-code heeft, hoef je deze niet op te geven. Heeft jouw product geen merk, zoals bijvoorbeeld bij aangepaste T-shirts of kunst? Dan hoef je de eigenschap Brand niet op te geven. Hierdoor vervalt dan uiteraard ook het MPN-nummer.

Geen Brand, GTIN en MPN?

In het geval geen van deze eigenschappen aanwezig is en jouw product geen unieke ID heeft zoals een barcode, vul je als eigenschap “identifier_exists” in met als waarde FALSE. Hiermee geef je aan dat jouw product geen unieke identifier heeft. Dit komt onder andere voor bij handgemaakte producten of producten die voor de invoering van de GTIN’s zijn geproduceerd.

Hoe gebruik je Google Shopping identifier_exists?

Google Shopping identifier_exists gebruik je als volgt in je XML-feed: <g:identifier_exists> [hier de waarde]</g:identifier_exists> en gebruik je één van de volgende waarden: ja, waar, nee of onwaar. In het geval van een API-feed gebruik je waar of onwaar, lees op de site van developers.google.com alles over Content API voor Google Shopping. Hieronder geven we een voorbeeld hoe je een identifier_exists eigenschap kan invoeren in WooCommerce, het e-commerce systeem van WordPress.

identifier exists toevoegen aan woocommerce product
Op deze manier kan identifier_exists toevoegen in WordPress Woocommerce.

identifier exists toevoegen aan google shopping feed
En vervolgens aan de Google Shopping feed. Onze klant gebruikte de “Feed Manager” plugin.

Gebruik je een ander systeem dan WordPress Woocommerce voor jouw webshop en heb je geen plug-ins of add-ons voor Google Shopping beschikbaar? Zoek dan in de documentatie hoe je custom eigenschappen kunt toevoegen aan de producten en voeg vervolgens, zoals hiervoor benoemd, “identifier_exists” als eigenschap toe met de waarde FALSE. Let erop dat je de identifier_exists eigenschap alleen op false zet als het product ook echt geen identifier heeft. Doe je dit wel? Dan zal Google de producten afkeuren.

Kom je er nog niet uit en kun je onze hulp bij Google Feeds gebruiken? Onze Google Shopping specialist helpt je graag verder. Stuur gerust een mail naar info@adwolves.nl

About the Author: Kes van Ommen

Met 20+ jaar ervaring in alle online marketing disciplines bij onder andere Center Parcs en Jaarbeurs legt Kes met hedendaagse technieken de digitale connectie tussen bedrijven en hun doelgroep.

Hulp nodig van één van onze specialisten?

Besteed je tijd nuttig en leg je uitdaging nu aan ons voor. We helpen je binnen 1 werkdag verder.