bing ads vs google adwords

Het verschil tussen Bing Ads en Google Ads is klein. Beiden zijn advertentieprogramma’s gelinkt aan zoekmachines die websites indexeren. Toch kiezen veruit de meeste adverteerders voor Google Ads, wat begrijpelijk is gezien de populariteit van Google. Maar om die rede liggen er juist grote kansen in Bing Ads. In dit blogbericht gaan we de grootste verschillen tussen de twee uitlichten.

Leestijd: 5 minuten

Bing versus Google

Laten we eerst kort de zoekmachines van Bing Ads en Google Ads bekijken. Als u een beter beeld heeft van de verschillen tussen de zoekmachines Bing en Google, zult u de verschillen in de advertentieprogramma’s ook eerder begrijpen.

Marktaandeel Google en Bing

Google en Bing zijn beiden zoekmachines. Google is opgericht in 1998 en is van het gelijknamige bedrijf dat onderdeel is van Alphabet. Bing (voorheen Windows Live Search en MSN Search) is in 2009 opgericht door Microsoft. Google is op het moment veel populairder dan Bing, ondanks dat Bing door Microsoft in allerlei hardware en software als Xbox en Windows steeds meer naar voren wordt gebracht. In de afbeelding hieronder ziet u het marktaandeel van Google, Bing en YaHoo! in Nederland. De cijfers zijn van het derde kwartaal van 2017.

Marktaandeel Google, Bing en Yahoo
Bron: Pure Internet Marketing

Google heeft veruit het grootste marktaandeel. Vergeleken met het derde kwartaal van 2016 is het marktaandeel van Google met bijna drie procent gedaald. Het marktaandeel van Bing is in diezelfde periode met bijna één procent gestegen. De verwachting is dat Bing deze trend doorzet mede dankzij het Windows besturingssysteem dat verantwoordelijk is voor een groot aandeel in de zoekmachine. De CEO van Microsoft Satya Nadella maakte onlangs bekend dat Windows 10 maandelijks actief is op 600 miljoen apparaten. Samen met de overname van LinkedIn door Microsoft in 2016 zal Bing naar verwachting nog meer marktaandeel gaan veroveren van Google in 2018.

Ontwerp en functionaliteiten

Alhoewel beide zoekmachines hetzelfde doen zitten er wel degelijk verschillen in. Het ontwerp van Bing ziet er naar onze mening een stuk beter uit dan die van Google. Vooral de homepage ziet er mooi uit met wisselende achtergrondfoto’s (zie afbeelding hieronder). Google heeft zijn zoekresultaten iets rustiger vormgegeven wat het gebruik van Google in onze ogen iets prettiger maakt. Ook het verschil tussen de betaalde en de organische zoekresultaten is bij Google wat duidelijker. Een ander opvallend verschil is dat Bing naast de zoekresultaten een lijst met verwante zoekwoorden toont op de plek waar Google een Google My Business pagina of Google Shopping resultaten toont.

het verschil tussen bing ads en google adwords
De startpagina van Bing en Google.

Verschil in zoekresultaten

Beiden zoekmachines hechten waarde aan kwaliteit content en hebben een andere methode van indexeren. Zo vindt Bing afbeeldingen en Social Media belangrijker dan Google die op zijn beurt weer teksten belangrijker vindt. De zoekmachine van Google is verder ontwikkeld. De Bing neemt zoekwoorden letterlijker op waar Google zich meer op de betekenis van de zoekwoorden richt. Dit resulteert in relevantere zoekresultaten. Als het gaat om het zoeken naar video’s wint Bing, doordat zij een overzicht met videothumbnails tonen in plaats van een lange lijst.

Advertentieprogramma’s

Dit is waar het blogbericht uiteindelijk om draait. Beiden zoekmachines hebben een advertentieprogramma die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de inkomsten. Bedrijven kunnen adverteren bovenaan de zoekresultaten. Het beheren van deze  advertenties gebeurt vanuit Bing Ads en Google Ads.

Het verschil tussen Bing Ads en Google Ads

Uit de vorige paragrafen is duidelijk gemaakt dat ze zoekmachines erg op elkaar lijken. Als we het hebben over het verschil tussen Bing Ads en Google Ads gaat dat ook op. Bij het zoekmachine adverteren draaien ze dan vaak ook parallel aan elkaar. De advertentieprogramma’s zijn bijna identiek. Zelfs zo identiek dat Bing Ads een importeer functie voor Google Ads campagnes heeft. Met deze functie kan de campagnes vanuit Google Ads in Bing Ads worden overgenomen. Waar zit dan wel het verschil?

Omzet en rendement

De meeste bedrijven en online marketing bureaus richten zich alleen op Google Ads waardoor de concurrentie in Bing Ads fors minder is. Hierdoor betalen adverteerders in Bing Ads minder. In volumes kan er logischerwijs meer omzet worden gerealiseerd uit Ads, maar de rendementen en ook het conversieratio liggen in Bing Ads vaak hoger. Daarnaast verovert Bing jaar op jaar een klein stuk marktaandeel van Google en wordt Bing hierdoor steeds interessanter.

Adverteren op concurrentie

Het voordeel van het adverteren op concurrenten is dat u omzet kan genereren door klanten die naar uw concurrent wilden gaan. In Bing Ads kan adverteren op de naam van concurrerende bedrijven zonder dat daar een straf voor wordt verkregen. Google geeft een lagere kwaliteitsscore als u dat doet waardoor de advertentie minder wordt getoond en de CPC (wat betekent CPC?) hoger wordt. Het adverteren op de concurrentie is in Bing dus aantrekkelijker, zeker als uw concurrent niet actief is op Bing. Nadeel is wel dat de concurrenten het dan ook bij u kunnen doen.

Standaard zoekmachine

Bing Ads is op diverse apparaten en software de standaard zoekmachine. Zo is Bing Ads de standaard zoekmachine op de Xbox-systemen, het Windows Besturingssysteem en Facebook. Tot dit jaar was Bing ook de standaard zoekmachine op verschillende Apparaten, Siri en Spotlight van Apple. Uiteindelijk heeft Google deze positie met een miljardendeal overgenomen van Bing.

Bing Ads Afbeelding Extensie

In Bing Ads is het mogelijk om middels de afbeelding extensie een foto, illustratie of logo klein in de advertentie te laten tonen. Hierdoor valt de advertentie meer op.

bing ads afbeelding extensie
Bing Ads afbeelding extensie

Nieuwe ontwikkelingen

Microsoft is bezig met interessante ontwikkelingen omtrent Bing. Zo zouden zij bezig zijn met de integratie van Bing Ads in LinkedIn. Vooral voor B2b adverteerders kan dat interessant zijn. Verder zou Microsoft ook werken aan een Chat Bot extensie zodat mensen direct vanuit de advertenties antwoord kunnen krijgen op hun vragen. Google werkt momenteel hard aan de nieuwe interface van Google Ads, op dit moment is Google Ads Beta al uit en maakt het mogelijk tot wel twintig procent sneller campagnes te beheren.

Conclusie: Bing Ads of Google Ads?

Wat is het verschil tussen Bing Ads en Google Ads? We hebben de grootste uitgelicht. Beiden hebben hun unieke voordelen, net als de achterliggende zoekmachines. Uiteindelijk draait het bij online adverteren om meer klanten uit het internet halen en op dat gebied loopt Google Ads vanwege het marktaandeel voor. Hierdoor beginnen mensen eerder aan Google Ads. Dat zorgt op zijn beurt weer voor unieke kansen in Bing. Beide advertentieprogramma’s komen zeer overeen en zijn allebei met interessante ontwikkelingen bezig. Wie weet wat deze tweestrijd in de komende jaren gaat brengen?

Bing Ads of Google Ads? Kies niet, gebruik beiden. Neem contact met ons op voor meer informatie of als u wilt starten met online adverteren in Google en Bing.

About the Author: Kes van Ommen

Met 20+ jaar ervaring in alle online marketing disciplines bij onder andere Center Parcs en Jaarbeurs legt Kes met hedendaagse technieken de digitale connectie tussen bedrijven en hun doelgroep.

Hulp nodig van één van onze specialisten?

Besteed je tijd nuttig en leg je uitdaging nu aan ons voor. We helpen je binnen 1 werkdag verder.