hoe krijg ik backlinks verwijzingen website links linkbuilding

Backlinks zijn een van de belangrijkste pijlers van zoekmachine optimalisatie. De websitecontent en techniek kan nog zo goed zijn, wanneer jouw concurrenten meer en betere backlinks hebben, zullen ze hoger in Google staan dan jij. Wat zijn backlinks en hoe krijg je backlinks? We behandelen in dit artikel de meest gestelde vragen over backlinks.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn verwijzingen vanaf externe websites naar jouw website. Backlinks dragen bij aan de organische posities in Google. Hoe hoger de autoriteit van de site die naar jouw site linkt, hoe meer deze bijdraagt aan jouw domeinautoriteit, of ook wel pagerank genoemd. De pagerank is een belangrijke factor om de posities in de zoekmachines te bepalen. Hoe meer links naar jouw pagina, hoe beter. Let op dat Google gekochte backlinks, linksites en dergelijken herkent en hier een penalty voor kan geven als je voornamelijk dit soort backlinks naar jouw site verkrijgt. Zorg dus dat je een gezond profiel opbouwt en je backlinks organisch voornamelijk probeert organisch te verkrijgen. Hierdoor hou je de zogenaamde Toxic Score laag.

Hoe krijg ik backlinks?

Backlinks krijg je door goede content te maken en te zorgen dat andere sites deze gaan linken. Ook kun je dit stimuleren door bijvoorbeeld als gastblogger te bloggen op andere websites en in deze blogberichten een link naar jouw site plaatsen. Bijvoorbeeld voor het schrijven en publiceren van artikelen op sites met een hoge autoriteit binnen jouw branche. Een voorbeeld hiervan is ons artikel op Frankwatching over het gebruiken van data om resultaten te voorspellen en hierop te sturen. Persberichten, opmerkingen onder artikelen, bedrijvengidsen en startpagina’s zijn een aantal manieren om backlinks te verkrijgen. Verder kun je op bepaalde profielensites of Social Media waardevolle backlinks krijgen. Denk aan Pinterest of Flickr. Als laatst kun je natuurlijk ook je eigen netwerk vragen om het plaatsen van een backlink naar jouw website. Begin je net met backlinken? Dan kun je gerust een aantal gratis linksites en bedrijvengidsen aanslaan om wat eerste makkelijke en gratis backlinks binnen te halen.

Waar kan ik mijn backlinks zien?

Je backlinks kun je bekijken in de Google Search Console. Hier zie je vanaf welke websites er naar jouw website wordt gelinkt. Wil je uitgebreidere informatie van elke backlink om bijvoorbeeld je SEO of backlinkstrategie te optimaliseren? Dan kun je beter gebruik maken van een SEO-tool als Ahrefs of Semrush. Het opbouwen van een gezond backlinkprofiel kost veel tijd en is een specialisme. Dit wordt linkbuilding genoemd.

Wat is linkbuilding?

Bij linkbuilding wordt er gewerkt aan de groei van een gezond backlinkprofiel zodat de domeinautoriteit of pagerank stijgen, met als indirect gevolg hogere posities in de zoekmachines. De werkzaamheden bestaat voornamelijk uit het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Dit vergt veel tijd en is een specialisme. Linkbuilding wordt doorgaans door online marketing bedrijven, zzp-ers en freelancers aangeboden. Vaak hebben zij al een netwerk van veel, tot wel honderden, websites waar ze links van jouw site kunnen plaatsen. Ook hebben ze vaak een netwerk van platformen en connecties om artikelen voor jouw site te plaatsen die in-house door hun geschreven kunnen worden.

Zelf starten met linkbuilding?

Het is goed mogelijk om zelf te beginnen met linkbuilding. Start met het verkrijgen van gratis links in bedrijvengidsen en het kopen van goedkope linkpakketten. Bouw een gezond profiel op. Denk alvast na over het publiceren van artikelen op branchewebsites of andere publishers. Als je al een gezond backlinkprofiel hebt, doe je er goed aan linkbuilding stapsgewijs uit te besteden. De kans is namelijk groot dat je op een gegeven moment te veel tijd gaat investeren voor te weinig resultaat.

About the Author: Kes van Ommen

Met 20+ jaar ervaring in alle online marketing disciplines bij onder andere Center Parcs en Jaarbeurs legt Kes met hedendaagse technieken de digitale connectie tussen bedrijven en hun doelgroep.

Hulp nodig van één van onze specialisten?

Besteed je tijd nuttig en leg je uitdaging nu aan ons voor. We helpen je binnen 1 werkdag verder.