google-smart-shopping

Google Shopping  is de methode voor e-commercebedrijven om met online advertenties hoge rendementen te behalen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Data, Machine Learning en kunstmatige intelligentie zorgen voor steeds betere resultaten. Ben je benieuwd hoe Google Shopping werkt en wat het voor jouw webshop kan opleveren? Dit en meer vindt je in dit blogartikel.

Hoe werkt Google Shopping?

Google Shopping-campagnes draaien in Google en zijn geoptimaliseerd voor het promoten van producten. Als iemand naar jouw producten zoekt of soortgelijke producten zoekt, krijgt diegene productadvertenties te zien van jou en je concurrenten. Deze advertenties verschijnen bovenaan in Google in het zogenaamde Shopping gedeelte en zijn voorzien van alle belangrijke productgegevens, zodat de gebruiker eigenlijk al in Google een eerste selectie kan maken.

zoekmachine adverteren google shopping ads
Google Shopping advertenties bovenaan in de zoekmachine.

Wanneer de gebruiker jouw aanbod interessant vindt en op de advertentie klikt, betaal je als adverteerder pas. Doordat de gebruiker de prijs, het product en overige belangrijke gegevens al heeft gezien, zijn de klikken vanuit Google Shopping campagnes van hoge kwaliteit. Webshops halen over het algemeen hoge rendementen met Google Shopping advertenties.

Hoeveel rendement levert Google Shopping op?

Wij sturen bij aanvang van campagnes op een doel-ROAS (Return On Ad Spend) van 200% waarna we vaak al naar 300% sturen en 500% al algehele target aanhouden. Voor elke €1 advertentiekosten krijg je in dat geval €5 opbrengst. Het is uiteraard mogelijk om het rendement verder op te schalen naar, wat we vaker meemaken, 1500%. Echter, hoe hoger je doel-ROAS wordt, hoe minder orders je zult binnenhalen. Hoe lager de ROAS, hoe meer orders je zult binnenhalen. Heeft jouw winkel een hogere levenslange klantwaarde (Customer Lifetime Value) doordat klanten bijvoorbeeld vaker bestellen? Dan kan het interessanter zijn om een lagere ROAS als target te nemen op de eerste order om zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen te kunnen halen.

Starten met Google Shopping in 3 stappen

Stap 1 – Een productfeed genereren

Google Shopping campagnes draaien op basis van productgegevens die in een tekstbestand staan. Jouw webshop houdt dit bestand realtime up-to-date. Dit zorgt ervoor dat de vele gegevens in de Google Shopping-campagnes altijd actueel zijn. Dergelijke bestanden noemen we een productfeed of Google Shopping feed. Of je nu een WordPress WooCommerce, Strato, CCV-shop of Shopify webshop hebt, vrijwel alle webshopmodules kunnen kant-en-klare Google Shopping feeds genereren. Deze feed is een XML-bestand dat een eigen URL krijgt. Bijvoorbeeld www.adwolves.nl/webshopfeed.xml. In het XML-bestand staan alle data omtrent het product zoals de productcategorieën, productafbeeldingen, de prijzen, titels enzovoort. De webshopmodules verversen deze feed automatisch naarmate je wijzigingen in de webshop aanbrengt zodat deze altijd up-to-date is. De gegevens in deze feed zijn benodigd voor Google Merchant Center.

Stap 2 – Google Merchant Center opzetten

Google Merchant Center is het platform die de data uit de productfeed dagelijks controleert en vervolgens naar Google Ads stuurt. In sommige gevallen kan met een API-koppeling data realtime worden gesynchroniseerd in plaats van dageloijks. Google Merchant Center kaart fouten in de Shoppingfeed aan zodat je deze kunt oplossen. Een veelvoorkomende probleem in Google Shopping feeds is het Brand, GTIN en MPN-probleem. De goedgekeurde producten zijn klaar om naar Google Ads gestuurd te worden. Als productgegevens niet correct zijn of niet aan het Google Shopping Beleid voldoen, wordt het product afgekeurd. Vervolgens kunnen de betreffende producten niet geadverteerd worden. Vaak krijgen producten een waarschuwing, dit zorgt voor een beperking van het bereik. Het gezond houden van de productfeed in Google Merchant Center is onderdeel van het onderhouden en optimaliseren van Google Shopping-campagnes. Dit zorgt simpelweg voor betere resultaten.

Stap 3 – Google Shopping campagnes opzetten in Google Ads

Nadat je Google Ads en Google Merchant center hebt gekoppeld, kun je de goedgekeurde artikelen uit de feed inladen in de Google Shopping campagnes. Het beheer van de campagnes gebeurt in Google Ads. Zo kun je producten selecteren en segmenteren, biedingen veranderen, budgetten verdelen, targeting specificeren etc. De productadvertenties vertonen zicht op het juiste moment aan de juiste personen dankzij de productgegevens. Hiervoor gebruikt Google Ads onder andere de titels, de beschrijving en barcodes. Wanneer de advertentie wordt weergegeven ziet deze persoon de belangrijkste productgegevens zoals een afbeelding, titel, prijs, verzendkosten, bedrijfsnaam en nog wat gegevens. Tegenwoordig gaan we nog een stap verder met Google Shopping. Eerst hadden we Smart Shopping-campagnes, die tegenwoordig zijn opgenomen in het nieuwe Performance Max-campagnes.

Performance Max: de nieuwe Smart Shopping-campagnetype

De Smart Shopping-campagnes, tegenwoordig Performance Max-campagnes, gaan een stap verder. Performance Max-campagnes maken naast het Google Shopping platform ook gebruik van het Google Display Network, Google Discover, YouTube en Gmail. Google Ads verzamelt alle data, ook van andere bronnen en tools, en gebruikt deze om de prestaties van de Performance Max-campagnes te verbeteren. Hiervoor gebruiken Performance Max-campagnes veel data, Machine Learning en kunstmatige intelligentie (AI). Doordat Performance Max-campagnes gebruik maken van meerdere netwerken en contactmomenten verspreid over de Customer Journey, zorgt dit doorgaans voor een groter bereik, meer kwalitatieve websitebezoekers en met name een hogere ROAS (Return On Ad Spend). Bekijk onderstaande video om een beter beeld te krijgen van het Performance Max-campagnetype.

Naast de reguliere advertenties kan je met Performance Max-campagnes gebruik maken van retargeting middels van dynamische retargetingadvertenties. Dit werkt als volgt: als een persoon na een klik op jouw website is geweest, ziet diegene het bekeken product en relevante producten vervolgens terug komen op YouTube, in Gmail of op miljoenen andere websites en apps van het Google Display Netwerk. Dit noemen we ook wel dynamische re-targeting.

Hoe werkt Google Shopping voor jouw webshop?

Wanneer je een webshop hebt waar je producten verkoopt zijn Shopping- en Performance Max-campagnes van Google een ideale manier om je e-commerce business snel te laten groeien. De potentiële klanten zien het actuele aanbod dat relevant is voor hen op het juiste moment en dat maakt de kans op een verkoop groter. Omdat het biedingsproces nu volledig geautomatiseerd is bespaart het ook nog eens tijd, die je kunt investeren in het managen van de groei en het bijschaven van de strategie. Hulp nodig bij het opzetten van een Google Shopping campagne? Neem dan gerust contact met ons op. Binnen een week kunnen we jouw Shopping- of Performance Max-campagnes live hebben.

About the Author: Kes van Ommen

Met 20+ jaar ervaring in alle online marketing disciplines bij onder andere Center Parcs en Jaarbeurs legt Kes met hedendaagse technieken de digitale connectie tussen bedrijven en hun doelgroep.

Hulp nodig van één van onze specialisten?

Besteed je tijd nuttig en leg je uitdaging nu aan ons voor. We helpen je binnen 1 werkdag verder.