
De meeste mensen zullen bij een psycholoog misschien denken aan een kwakzalver waarmee je over je gevoelens kan praten. Dit is in sommige gevallen deels waar, maar psychologie is zoveel meer dan dat. Moet je als marketeer verstand hebben van psychologie? Zeker. En waarschijnlijk heb je dat ook al een beetje, zonder het bewust te weten.
Als marketeer wil je mensen beïnvloeden. Beïnvloeden iets te onthouden, de aandacht ergens op te vestigen of beïnvloeden in hun keuzes. Kortom, je wilt in mensen hun hoofd komen. Maar om in iemands hoofd te komen is het wel zo handig om te begrijpen hoe zo’n hoofd dan ongeveer werkt. Voor het echte werk is het uiteraard altijd handig om een professional in te schakelen. Dikke boekwerken met psychologische termen zit je als marketeer natuurlijk niet op te wachten. Maar een beetje basiskennis is altijd handig!
Aandacht
Je bent een bedrijf en hebt gekozen om een online marketing campagne te starten. Je wilt gezien worden. Nog beter: Je wilt dat mensen je onthouden. Maar hoe werkt dat nu precies, aandacht krijgen? En waarom onthouden mensen iets juist wel of juist niet?
Hoe krijg je de aandacht? Om dat te begrijpen moet je weten hoe het proces van waarnemen werkt. Even kort gezegd: Je zintuigen nemen iets waar (stimulatie), die informatie wordt omgezet in signalen naar je hersenen (sensatie). Door dit proces kun je kleuren zien, geuren ruiken, etc. Maar niet alles wordt opgemerkt door jou en je hersenen. Je hebt namelijk te maken met drempels. Hoe meer stimulatie er is, hoe groter de kans dat je hersenen het opmerken. Hier geldt ook; hoe meer stimulatie, hoe minder goed je verschillen in stimulatie kunt opmerken. Neem nu de flikkerende banners bovenaan een website. Wanneer dit op een rustige website gebeurt met weinig stimulans, zal je aandacht ongetwijfeld naar die banner gaan en je zult misschien zelfs de moeite nemen om de tekst erop te lezen. Maar wanneer er een flikkerende banner op een website komt met allerlei felle kleuren en flikkerende elementen (veel stimulans) zul je er waarschijnlijk voorbij scrollen. Dus hoe meer prikkels je hersenen te verwerken krijgen, hoe moeilijker het wordt om verschillen in prikkels te zien. [Wet van Weber] Lees hier meer over de combinatie kleur, psychologie en marketing..
Onthouden
Stel het is je gelukt om de aandacht te krijgen. Nu wil je dat mensen het onthouden. Over hoe het menselijk geheugen precies werkt kunnen we het misschien een andere keer hebben. Wat belangrijk is nadat je de aandacht hebt is dat mensen het gaan opslaan en dat werkt het beste als:
- het informatie is waar je (intensieve) aandacht aan hebt besteed.
- de informatie aansluit op je interesses.
- de informatie je emotioneel raakt.
- de informatie aansluit op je eerdere ervaringen.
- de informatie herhaald wordt.
Het is dus altijd belangrijk om je doelgroep te kennen, zodat je aan kunt sluiten op één of meer van bovenstaande punten.
En zo
zijn er natuurlijk nog tal van voorbeelden waarmee je met psychologie je voordeel kunt doen in online marketing. Centraal staat dat het goed kennen van je doelgroep en daar ook gebruik van maken, enorm in je voordeel kan zijn. Kennis is macht zeggen ze weleens, ik denk dat als een marketeer verstand heeft van psychologie die stelling zeker waar is.
Meer weten over psychologie in de marketing? Houd de AdWolves marketingpsychologie blog dan in de gaten..