
Een veelbesproken en belangrijk onderwerp in de wereld van de marketing. En terecht. Kleur beïnvloedt mensen sterk. Wist je bijvoorbeeld dat niet alleen je smaak maar ook je geur wordt beïnvloed door kleur? Jazeker, we ruiken in zekere zin zelfs kleuren.
De klasse van zwart
Wat jij als marketeer natuurlijk wil weten is hoe je het scroll-, klik- en koopgedrag kunt beïnvloeden bij mensen. Nu is kleurkeuze uiteraard ook afhankelijk van smaak of branding, maar er zijn toch wat algemene regels die voor de grote groep gelden. Zo is het bijvoorbeeld onvermijdelijk te moeten stellen dat kleur verkoopt. Maar niet de gekleurde producten zelf, de zwarte producten ernaast. Kijk maar eens om je heen. Welke kleuren dragen de meeste mensen? Je zult veel zwart, wit en grijs zien met af en toe een uitschieter naar bruin of blauw. Maar als we de kledingwinkel etalages bekijken zien we toch overwegend uitgesproken kleuren, vaak overeenkomend met de trend van dat moment. En het werkt. We gaan allemaal op de mooie kleurtjes af als muggen op een tl-licht.
Zoals ik al zei, kleur verkoopt. Maar niets verkoopt zo goed als zwart. Hoe komt dat toch? Er zijn maar weinig mensen die zwart als favoriete kleur hebben. Toch hebben we zwarte auto’s, zwarte telefoons en zwarte kleding. Zwart is de kleur van dood maar ook van luxe. Zwart is ook de kleur voor mannen. Kijk maar naar alle zeep, crèmes en deodorant voor mannen. Allemaal gehuld in een zwarte verpakking. Zwart is een kleur die je als man blijkbaar serieus kunt nemen. Waar het verkoopsucces van zwart precies vandaan komt heb ik nog niet kunnen ontdekken. Wat ik wel weet is dat de kleur zwart in zowel oosterse als westerse culturen symbool voor mysterie, net als zijn slinkse verkooptruc dus. Zolang je het maar naast een verzadigde kleur gebruikt.
Kleur en je doel(groep)
Om de mensen wat specifieker te beïnvloeden met kleur is het wel belangrijk om goed naar je doelgroep te kijken. Er zijn namelijk wat verschillen tussen de effecten van bepaalde kleuren op mannen en vrouwen. Ook leeftijd speelt een rol. Zoals je misschien wel verwacht worden kinderen meer aangetrokken door sterk verzadigde kleuren. Vrouwen schijnen eerder geneigd te zijn te kopen in een lila of gele omgeving. Mannen zullen een huishoudelijk apparaat met een rood prijskaartje eerder kiezen (goed gedaan Media Markt!).
Over het algemeen kun je stellen dat warme tinten mensen lokt, ze voelen zich welkom en geactiveerd. Let wel op met rood, dat kan afschrikken. Rood waarschuwt ons brein voor gevaar. Door rood gaat je hartslag omhoog en zal de kans op een impulsaankoop vergroten, maar om mensen te verwelkomen is het niet slim. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt of een andere site waarbij je wilt dat mensen er zoveel mogelijk tijd doorbrengen, is het verstandig koele kleuren te gebruiken. Door koele kleuren nemen mensen rustig de tijd om alles te bekijken.
Creatief met blauw
Dit zijn al met al wat algemene voorbeelden, maar de kleurenleer luistert erg nauw. Een mooi voorbeeld daarvan is een onderzoek van Google in 2012. Het leukste aan dit onderzoek vond ik misschien nog wel dat iedereen heeft meegedaan, ook jij en ik. Zoals je weet hebben de letters van de resultaten in Google allemaal een blauwe kleur. In 2012 waren dat om precies te zijn 50 verschillende kleuren blauw, uiteraard steeds in willekeurige volgorde. Het gedempte blauw zoals we dat nu kennen van Google scoorde als beste en verhoogde in 2013 de winst met 200 miljoen dollar. Jezelf verdiepen in de wereld van de kleur lijkt me dus geen overbodige luxe om de verkoop te stimuleren.
Meer weten over psychologie in de marketing? Houd de AdWolves marketingpsychologie blog dan in de gaten..
Bron: Jean-Gabriel Causse. (2015). De verbazingwekkende invloed van kleur. Utrecht/Antwerpen: Kosmos Uitgevers B.V.