
Robot Sophia, wie kent haar niet? In maart 2016 veroverde ze de wereld met haar indrukwekkende verschijning. Een robot had nog nooit zo sterk op een mens geleken en je kon dankzij AI nog een goed gesprek met haar houden ook. Maar helaas, robot Sophia is niet meer dan een knap gebouwde media stunt.
Wie is Sophia?
Sophia is op 14 februari 2016 geactiveerd en verscheen voor het eerst in het openbaar in maart 2016. Het is een robot die gebruik maakt van gezichtsherkenning, AI (kunstmatige intelligentie) en zo’n 50 verschillende gezichtsuitdrukkingen die haar zo menselijk laten lijken. Bij het creëren van Sophia is er veel aandacht besteed aan haar social skills. Het doel was om een robot te maken die bijvoorbeeld zou kunnen ondersteunen in de ouderenzorg. Het gebruik van AI zou ervoor zorgen dat je een goed gesprek met haar kunt houden en elkaar echt beter kunt leren kennen. In de eerste interviews die in de media verschenen leek dit ook zeker het geval. Ze voerde soepele gesprekken met de interviewers en leek ook een eigen mening te hebben. Een robot had nog nooit zo menselijk geleken.
Schijn AI in robot Sophia
Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. De indrukwekkende interviews die robot Sophia gaf waren namelijk allemaal gescript. De interviewers moesten van tevoren hun vragen doorgeven zodat Sophia zich even goed kon voorbereiden. Maar wanneer je een onverwachte vraag aan haar stelt lijkt die intelligente robot toch iets meer weg te hebben van de gratis chatbot waar je vroeger voor de grap weleens tegen gepraat hebt op MSN. Natuurlijk is het knap wat ze hebben gebouwd. Een robot die een praatje kan houden en gezichten kan herkennen. Maar dat zijn dingen die de telefoon in je broekzak waarschijnlijk ook nog wel kunnen. Tot nu toe lijkt het grootste talent van robot Sophia haar marketing strategie te zijn. In de video van de Volkskrant kun je goed het verschil tussen de gescripte en ongescripte vragen zien.
Het belang van AI voor online marketeers
Toch is het wel jammer om de AI droom uit elkaar te zien spatten. AI zou namelijk een hoop zaken in ons leven makkelijker kunnen maken, waaronder gericht adverteren op mensen die ook écht je klant willen worden. En misschien nog beter: alleen de advertenties zien waar je wat aan hebt en de rest van de onzin lekker overslaan. Klinkt goed. Gelukkig hangen de AI ontwikkelingen niet alleen van Sophia af.
Hoe gaat AI online marketeers helpen? Stel voor: iemand zoekt op ‘vliegtuig’. Zoekt diegene dan een vliegticket, wil diegene meer informatie over vliegtuigen of een Boeing 747 kopen? De kans dat diegene een advertentie te zien krijgt waar hij op dat moment niets aan heeft is vrij groot bij zo’n zoekwoord. AI leert de persoon echt kennen door onder andere eerder zoekgedrag en verzamelt alle informatie om te bepalen of je een persoon bent die een ticket naar Spanje zoekt of een oliesjeik met een veel te dure hobby. Deze technologie gaat er dus ook voor zorgen dat je als bedrijf geen onnodige kosten hoeft te maken aan advertenties die niet tot klanten leiden. Het voordeel van het gebruik van AI is dat dit werkt voor tekst maar ook voor voice zoekopdrachten. Iets waar we steeds meer mee te maken krijgen.
Het verschil tussen analytic tools en AI
Ik hoor je denken “Dit kunnen we toch allang met cookies en analytics”. Tot op zekere hoogte wel ja. De analytic tools die we nu gebruiken geven ons veel inzicht waar we handig op in kunnen spelen. Zo krijgen we via Google Analytics inzicht in hoe vaak pagina’s bezocht worden, welke producten het populairst zijn, bounce rates en ander zoekgedrag van je doelgroep. Aan de hand van die informatie kun je een marketingstrategie bepalen. Omdat je al wat informatie verzameld hebt over je doelgroep, zullen je advertenties zoveel mogelijk gericht zijn op potentiële klanten. Dat is dus efficiënter dan bijvoorbeeld een analoge reclame, die gericht is op iedereen. De informatie die we uit bijvoorbeeld Google Analytics halen zal voor online marketeers belangrijk blijven. Waar AI ons mee gaat helpen is ook de intentie van de doelgroep te achterhalen. Je zou kort door de bocht kunnen zeggen dat de analityc tools van nu zich vooral bezig houden met feiten en cijfers en AI zich meer bezig gaat houden met gevoelens en gedrag.
Het komt er uiteindelijk op neer dat we er nog lang niet zijn. Er verschijnen steeds spannende nieuwsartikelen over AI en hoe het de wereld gaat veranderen. Voorlopig moeten we echt nog zelf aan het werk. En robot Sophia, die zal net als wij ook eerst naar school moeten om intelligent te worden. Wil je meer weten over AI in de online marketing? Houdt de AdWolves blog dan in de gaten.
Andere onderwerpen die je misschien interessant vindt: