datavisualisatie links meetbaar maken seo

Hyperlinks zijn tegenwoordig zo’n vast onderdeel van onze online ervaring dat we nauwelijks nog stilstaan bij hun aanwezigheid en impact. Ze zijn overal op websites en in online campagnes te vinden, elk met een unieke rol in navigatie en gebruikersinteractie. Deze schijnbaar eenvoudige elementen vormen de ruggengraat van het internet zoals we dat kennen, waardoor we moeiteloos van de ene bron naar de andere kunnen springen. Maar wat maakt een hyperlink zo herkenbaar en welke verschillende vormen kunnen ze aannemen? In dit artikel duiken we in de wereld van hyperlinks, verkennen we hun veelzijdigheid en ontdekken we hoe ze, hoewel vaak over het hoofd gezien, een fascinerend en cruciaal aspect van het web vormen.

Wat is een hyperlink?

Een hyperlink, vaak gewoon ‘link’ genoemd, is een klikbaar element op een webpagina die de lezer direct naar onder andere een andere pagina of website kan brengen. Dit is de basis van het navigeren op het internet. Deze klikbare elementen kunnen onder andere uit het volgende bestaan:

 • Een menu-item
 • Een woord in de tekst
 • Een knop
 • Een afbeelding

Hyperlinks staan er vooral om bekend doordat zij binnen software als Microsoft Office linken naar andere documenten, of online vooral om de links tussen verschillende websites. Naast het linken tussen websites, zijn er nog een tal van andere soorten hyperlinks. We zetten een aantal verschillende soorten hyperlinks op een rij.

Welke soorten hyperlinks zijn er?

Hyperlinks komen in diverse vormen voor, waarbij de meest bekende types zijn die tussen verschillende websites of documenten. Hier is een overzicht van verschillende soorten hyperlinks:

 1. Interne Links: Dit zijn links die binnen dezelfde website navigeren. Ze verwijzen doorgaans naar andere pagina’s of secties binnen dezelfde site.
 2. Externe Links: Deze links verwijzen naar andere websites. Ze worden vaak gebruikt om naar bronnen of aanvullende informatie te verwijzen.
 3. Ankerlinks: Ankerlinks brengen de gebruiker naar een specifiek punt op dezelfde pagina. Ze worden vaak gebruikt in lange artikelen of op FAQ-pagina’s.
 4. Navigatielinks: Dit zijn links die deel uitmaken van het hoofdnavigatiemenu van een website en helpen bij het navigeren door de hoofdsecties van de site.
 5. Footer Links: Links in de voettekst van een website. Ze bevatten vaak contactinformatie, links naar privacybeleid, gebruiksvoorwaarden, en soms links naar belangrijke pagina’s.
 6. Breadcrumbs: Dit zijn navigatielinks die de gebruiker helpen om hun huidige locatie binnen de website te begrijpen en gemakkelijk terug te navigeren naar eerdere secties.
 7. Call-to-Action Links: Deze links zijn ontworpen om de gebruiker aan te zetten tot actie, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een bestand, of het kopen van een product.
 8. Download Links: Links waarmee gebruikers bestanden zoals documenten, software, of media van de website kunnen downloaden.
 9. Sociale Media Links: Links naar de sociale media profielen van het bedrijf of de websitebeheerder.
 10. E-mail Links: Speciale links die, wanneer erop geklikt wordt, een nieuw e-mailbericht openen in de e-mailclient van de gebruiker, vaak met een vooraf ingevuld e-mailadres.

Zoals duidelijk wordt, zijn de functies van hyperlinks zeer divers, en dat is nog zonder alle mogelijke soorten links te hebben genoemd! Met een simpele klik navigeer je je een weg door de digitale wereld.

hyperlink link

Hoe herken je een hyperlink?

Je kunt een hyperlink meestal herkennen aan de gekleurde of onderstreepte tekst. De klassieke hyperlink is blauw en onderstreept. Voorbeeld: dit is een hyperlink. Websitebeheerders kunnen deze link naar eigen smaak en in stijl van de website middels de CSS codetaal stijlen. Wanneer je met de muis op de link staat, dan veranderd het muispijltje vaak in een handje. Ook kan het zijn dat de link verandert van stijl. Dit noemen we een hover. Wanneer je op een link klikt wordt je meestal doorverwezen naar een andere webpagina, document, website etc. Zoals eerder benoemd kunnen hyperlinks ook op afbeeldingen, menu’s, knoppen etc. worden geplaatst. In principe kan aan alle elementen een link worden gekoppeld.

Hoe maak je een hyperlink in WordPress?

De manier waarop je een hyperlink maakt kan variëren afhankelijk van het Content Management Systeem (CMS) of de software die je gebruikt, maar over het algemeen is het proces vrij eenvoudig en intuïtief. In WordPress, het meest populaire systeem voor websitebeheer, begin je met het selecteren van de tekst waarop je de link wilt toepassen. Daarna klik je op het icoontje van een kettingschakel in de bewerkingsbalk. Als je met je muis over dit icoon beweegt, verschijnt er een tooltip die aangeeft dat dit de knop is voor het invoegen of bewerken van een link. Een nog snellere methode is het gebruik van de sneltoets CTRL+K.

Links tracken in online marketing

In de wereld van online marketing is het toevoegen van extra gegevens aan hyperlinks een cruciale praktijk om de effectiviteit van verschillende marketinginspanningen te meten. Deze techniek, bekend als UTM (Urchin Tracking Module) parameter tracking, stelt marketeers in staat om gedetailleerde informatie te verzamelen over waar bezoekers vandaan komen. Door parameters toe te voegen aan URL’s, kunnen ze bijvoorbeeld vaststellen of een bezoeker via een specifieke e-mailnieuwsbrief, een social media post, of een online advertentiecampagne op hun site is beland.

Deze gegevens zijn onmisbaar voor het analyseren en optimaliseren van online marketingactiviteiten. Ze bieden waardevolle inzichten in welke kanalen en campagnes het meest effectief zijn in het aantrekken van verkeer en het stimuleren van conversies. Hierdoor kunnen marketeers hun strategieën verfijnen, hun budget efficiënter besteden en meer gepersonaliseerde, gerichte campagnes opzetten die beter resoneren met hun doelgroep.

De inzet van dergelijke technieken draagt bij aan een datagedreven benadering van marketing, waardoor bedrijven hun online aanwezigheid kunnen versterken en een beter rendement op hun investeringen kunnen realiseren. Voor de gebruikers levert dit een verbeterde en relevantere ervaring op.

Google Data Studio AdWords Rapport

Hulp nodig bij links voor SEO of meetbaarheid?

Wil je meer inzicht of je bereik vergroten door links technisch voor SEO te optimaliseren en/of meetbaar te maken? Goed ingestelde links zorgen voor meer inzicht via visuele datarapportages waarmee bijvoorbeeld beter en sneller strategische beslissingen gemaakt kunnen worden. Daarnaast vergroot je, mede door een goede linkstructuur, de online vindbaarheid van jouw website zodat meer potentiële klanten jouw bedrijf vinden. Onze experts helpen graag met advies, datavisualisatie of het optimaliseren.

Conclusie

Hyperlinks veel meer dan alleen een middel om van de ene webpagina naar de andere te navigeren. Ze vormen een cruciaal element in de structuur en het functioneren van het internet, waardoor gebruikers een naadloze en efficiënte online ervaring hebben. Van interne links die de navigatie binnen een website vergemakkelijken tot externe links die naar aanvullende bronnen leiden, elke hyperlink draagt bij aan een rijkere, meer verbonden digitale wereld. In de context van online marketing openen hyperlinks nieuwe mogelijkheden voor het meten en verbeteren van campagneprestaties, waardoor marketeers waardevolle inzichten kunnen verkrijgen in het gedrag en de voorkeuren van hun doelgroep.

About the Author: Kes van Ommen

Met 20+ jaar ervaring in alle online marketing disciplines bij onder andere Center Parcs en Jaarbeurs legt Kes met hedendaagse technieken de digitale connectie tussen bedrijven en hun doelgroep.

Hulp nodig van één van onze specialisten?

Besteed je tijd nuttig en leg je uitdaging nu aan ons voor. We helpen je binnen 1 werkdag verder.