
Het is een uitdaging om een WordPress website snel te laten laden. Zeker als het geen maatwerk WordPress website is, maar een template website. Vaak wordt er te weinig of geen aandacht besteedt aan de websitesnelheid, terwijl de impact enorm kan zijn. Zowel voor de vindbaarheid als de conversie. Ik kom vaak bedrijven tegen met een te langzame WordPress website. Hierop besloot ik een blogbericht aan dit onderwerp te besteden.
Onderwerpen:
- Hoe belangrijk is de snelheid van je WordPress website?
- De snelheid van jouw website meten
- Je WordPress website sneller maken met WP Rocket
- CASE : Verbeterde websiteresultaten en meer omzet dankzij WP Rocket
Hoe belangrijk is de snelheid van je WordPress website?
Je website moet binnen twee seconden laden want dat is de verwachting van ongeveer 50% van je bezoekers. Bij drie seconden heb je volgens een recent onderzoek 57% van je bezoekers verloren en komt 80% daarvan niet meer terug naar je website. De helft van deze mensen zegt ook nog eens iets over je langzame website tegen een ander persoon. Het draagt dus bij aan een negatief imago van je bedrijf en het kan toekomstige klanten bij je bedrijf weghouden. Even het image daargelaten want er zijn belangrijkere redenen waarom je je websitesnelheid op orde moet hebben…
Impact websitesnelheid op conversiepercentage
Dit is misschien wel het belangrijkste punt, de conversiepercentages. Grote bedrijven als Amazon en Walmart deden onderzoek naar de relatie tussen de websitesnelheid en de sales. Amazon ontdekte dat zij 1% minder verkopen bij elke 100ms dat de website langzamer werd en Walmart zag 2% meer verkopen per seconde dat de website sneller werd.
Websitesnelheid en de gebruikerservaring
Naast dat een snelle website goed is voor de conversie, is het ook bevorderend voor de positieve gebruikerservaring. Niemand zit in 2021 nog te wachten tot een langzame website is geladen. Zeker niet in Nederland waar we op het gebied van internetsnelheden aan de top van de wereld staan. Een snelle website zorgt over het algemeen voor lagere bouncepercentages, een langere bezoekduur en meer pagina’s per bezoek.
Websitesnelheid en SEO
Als laatst, maar zeker niet minst belangrijk, hecht Google veel waarde aan snellere websites. Een snellere website zal doorgaans hoger geplaatst worden in de zoekresultaten van langzame websites en dus meer bezoekers opleveren vanuit de zoekmachines. Let er wel op dat de websitesnelheid één van de vele factoren zijn die meetellen voor een hogere positie in Google. Verwacht niet dat het websiteverkeer verdubbelt als er een seconde van de laadtijd af is gehaald, maar een snellere website draagt zeker bij aan meer zichtbaarheid en traffic.
Belangrijk vanaf 2021: Page Experience
In 2021 is er een update voor de zoekmachine van Google gepland waarbij de Page Experience centraal staat. Een van de belangrijkste nieuwe ranking factoren binnen deze update is de websitesnelheid. Na deze update is WordPress snelheid optimalisatie wellicht belangrijker dan ooit. Begin dus met WordPress sneller te maken, of laat ons je WordPress site sneller maken. Inclusief de WP Rocket licentie, installatie en configuratie kost dit slechts €150.
De snelheid van jouw website meten
Voordat je je website snelheid gaat optimaliseren is het handig te weten waar je nu staat. Daarvoor dien je een nulmeting uit te voeren naar de laadtijden van de elementen binnen je website of webshop. Nog belangrijker is de laadtijd van de website in milliseconden. Om uitgebreide en gratis rapporten over je websitesnelheid te verkrijgen, heb ik twee tools voor je die ik aanbeveel.
Pingdom Tools en GT Metrix
Ik raad je aan om de snelheid van je website te meten met daarvoor ontwikkelde tools als Pingdom Tools of GTmetrix. Zelf gebruik ik altijd Pingdom Tools om de laadtijden van websites te meten. Het ziet er gelikt uit en biedt alle informatie die ik nodig heb. Zowel Pingdom Tools als GTmetrix zijn bewezen en veelgebruikte tools door online marketeers om de snelheid van je website te meten. Het mooie aan deze tools is dat ze een rapportage opstellen en tot in details de laadtijden van je website te meten, analyseren en inzichtelijk te maken. Verder adviseren ze op welke gebieden er te optimaliseren valt. Al met al biedt de analyses in deze tools een goede basis om de snelheid van je website te gaan verbeteren.
Google Pagespeed
Om de techniek van je website of webshop nog verder te optimaliseren kun je gebruik maken van Google Pagespeed. Deze is minder gericht op de websitesnelheid, maar meer op elementen die de laadtijd van je website vertragen. Zo geeft hij aan welke afbeeldingen gecomprimeerd moeten worden en welke elementen zorgen voor een verspringende pagina. Wij raden aan de Pagespeed tool te gebruiken, maar Pingdom Tools en GTmetrix als leidraad te nemen. Uiteindelijk gaat het om de laadtijd in milliseconden.
Je WordPress website sneller maken met WP Rocket
Je WordPress website sneller maken kan eenvoudig en snel door enkel de plug-in WP Rocket te installeren. WP Rocket valt in het straatje caching-plug-ins, maar als we kijken naar de functies in de afbeelding hieronder kan er wel gezegd worden dat WP Rocket een stuk verder gaat. Dat is één van de redenen waarom ik deze plug-in aanbeveel en uiteraard zelf ook gebruiken. Ook door de gebruiksvriendelijkheid en de lage prijs is deze plug-in onze favoriet om websites sneller te maken. Verder hebben we bij AdWolves ook diverse internetbureaus als partner die WP Rocket gebruiken om wordpress websites sneller te maken. Laat ik eerst uitleggen waarom caching plug-ins belangrijk zijn voor SEO en snelheid.
Wat is caching?
Caching is een techniek waarbij websitebestanden zoals stylesheets, webpagina’s, afbeeldingen enzovoort tijdelijk worden opgeslagen in browsers. Hierdoor is deze informatie sneller beschikbaar voor bezoekers doordat deze al voorgeladen is. Het resultaat is een snellere website. WP Rocket is een caching plug-in gespecialiseerd in het WordPress CMS en de WooCommerce webshop plug-in. WP Rocket heeft zich dermate uitgebreid dat zij naast het reguliere caching ook met veel andere technieken de snelheid van websites optimaliseren. Hierdoor is WP Rocket naar mijn mening de beste caching plug-in voor WordPress en WooCommerce.
De beste caching plugin voor WordPress
Ik heb WP Rocket al in honderden websites, inclusief onze eigen website, zien werken en WP Rocket staat naar mijn mening garant voor een snelle WordPress website. WP Rocket laat zien waarom een caching plug-in belangrijk is voor SEO. Niet voor niets dat er al meer dan 1.500.000 WordPress websites werken met WP Rocket. Bekijk hieronder de functies van WP Rocket ten opzichte van andere populaire WordPress caching plug-ins. Al deze caching plug-ins en WP Fastest Cache heb ik getest op meerdere websites. WP Rocket beviel mij het beste. Van de gratis plug-ins gaat de voorkeur uit naar W3 Total Cache.
Het instellen van WP Rocket
Het instellen van WP Rocket is erg eenvoudig en voor iedereen toepasbaar. Het is een plug-in die geïnstalleerd moet worden in je WordPress site zoals elke andere plug-in geïnstalleerd moet worden. Na installatie kun je de instellingen van WP Rocket van tab naar tab gaan doorlopen. Er zijn veel functies die bijna allemaal met een klik op de knop aan-of uitgezet kunnen worden. Bij elke functie staat een duidelijke uitleg wat het doet en waarom. Het is aan te raden, indien je niet weet wat een bepaalde functie precies doet, de functie aan te zetten en vervolgens te bekijken of je website nog goed werkt. Soms zijn het de minify-functies van HTML en Javascript die ervoor kunnen zorgen dat bepaalde elementen binnen je WordPress website niet meer goed werken. Zie hieronder de interface van WP Rocket.
WooCommerce Webshop sneller maken met WP Rocket
Naast het verlagen van de laadtijd van je website, kun je met WP Rocket ook de laadtijd van je webshop verlagen. Sterker nog, de kans is groter dat een WooCommerce webshop van de caching andere functies van WP Rocket profiteert dan een reguliere bedrijfswebsite. Dit komt simpelweg omdat er bij een WooCommerce webshop meer te optimaliseren valt, zoals bijvoorbeeld;
- Een grotere database doordat alle producten, categorieën etc. daarin worden opgeslagen.
- Meer codebestanden, mediabestanden en een grotere bestandsstructuur.
- Meer externe bronnen van Social Media tot betalingsproviders en leveranciers.
- Meer functies die met elkaar verweven zijn. Denk aan staffelkortingen die automatisch berekend worden, pop-ups, live-voorraad etc.
Deze elementen zorgen ervoor dat er meer gebeurt achter de schermen waar WP Rocket ervoor zorgt dat bestanden vooraf worden geladen, worden gecomprimeerd of zelfs samengevoegd. Alles bij mekaar betaalt WP Rocket zich gegarandeerd terug, van één webshop hebben wij een case gemaakt.
CASE : Meer omzet door een snellere webshop dankzij WP Rocket
Onlangs hebben we WP Rocket in een WordPress WooCommerce webshop van een klant geïnstalleerd. Hier hebben we WP Rocket geïnstalleerd na een uitgebreide nulmeting te hebben gedaan, en na een paar maanden de effecten gemeten. Sinds de snellere webshop door WP Rocket heeft de webshop, die gebruik maakt van WooCommerce, de volgende resultaten geboekt:
Hogere conversie en meer omzet
- De conversieratio steeg met 41,54%
- De omzet steeg met 28,8%
Betere kwaliteit verkeer
- De bouncepercentage daalde met 11,96%
- De gemiddelde sessieduur steeg met 15,73%
- De pagina’s per sessie steeg met 14,79%
Lagere laadtijd
- De gemiddelde laadtijd daalde met 53,23%
- De gemiddelde downloadtijd daalde met 44,81%
- De gemiddelde verbindingstijd daalde met 38,13%
WP Rocket kost $49 voor een enkele website. Als je geen budget beschikbaar hebt of wilt besteden voor WP Rocket adviseer ik WP Fastest Cache, of als je wat meer WordPress ervaring in huis hebt W3 Total Cache.
Heb je vragen of kan ik je helpen bij het installeren van WP Rocket in jouw WordPress website? Neem dan gerust contact met me op via kvanommen@adwolves.nl.