
Door de juiste zoekwoorden te kiezen en te verwerken in jouw content, vinden potentiële klanten makkelijker jouw website. Het creëren van content met de juiste zoekwoorden erin verwerkt is binnen SEO (zoekmachine optimalisatie) en SEA (zoekmachine adverteren) een belangrijk onderdeel. In dit blogbericht leggen we uit hoe je vrij eenvoudig zelf een zoekwoorden analyse kunt maken, concurrentieonderzoek kunt doen en zoektrends kunt spotten. Eerst leggen we uit waarom je een zoekwoord analyse moet maken en wat Long-tail- en Short-tail zoekwoorden zijn.
Waarom een zoekwoord analyse maken?
Zonder zoekwoorden te gebruiken wordt jouw website niet gevonden of verschijnen je advertenties nergens. Zoekwoorden bepalen je posities in de zoekmachine en natuurlijk wanneer jouw website verschijnt. Om de juiste zoekwoorden te vinden en dus de grootste impact te maken zal je een zoekwoorden analyse moeten maken, of vaak ook wel een zoekwoorden onderzoek genoemd. Dit kan je tot op zekere hoogte zelf doen. Om een goed zoekwoorden analyse te maken zijn er een aantal handige zoekwoorden tools die jou hierbij helpen. Voor we uitleggen hoe je zoekwoorden kunt vinden, vertellen we je eerst over twee belangrijke type zoekwoorden. Long-tail zoekwoorden en Short-tail zoekwoorden.
Denk na over Long-tail en Short-tail zoekwoorden
Als eerst is het goed om na te denken waar we ons op gaan richten. Welke diensten of producten willen we gaan promoten? En welke functies of eigenschappen hebben prioriteit, welk doel moet de pagina’s of advertenties gaan krijgen?
Wat zijn Long-tail zoekwoorden?
Long-tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die bestaan uit meerdere woorden. Zoekwoorden die bestaand uit drie of meer woorden verstaand we vaak als Long-tail zoekwoord. Op deze langere zoekwoorden is over het algemeen minder zoekvolume dan op de meest voor de hand liggende zoekwoorden, maar zijn de zoekopdrachten wel specifieker en is er minder concurrentie. Hierdoor zijn het vaak goed renderende zoekwoorden die in SEA lagere CPC’s met zich meebrengen en in SEO makkelijker ranken door een lagere Keyword Difficulty. Een aantal voorbeelden van Long-tail zoekwoorden:
- de beste MSI gamelaptop kopen
- 9 persoons bus huren voor wintersport
- professionele website laten ontwikkelen
- hoe kan ik snel afvallen in 4 weken
- wat kost kunststof kozijnen laten plaatsen
Long-tail zoekwoorden betekenis
De term Long-tail zoekwoorden hebben een achterliggende betekenis. Long-tail betekent dikke staart en refereert, in het geval van zoekwoorden, naar de lange zoekwoorden met weinig zoekvolume. Waar de grote massa om de kortere short-tail en middle-tail zoekwoorden strijdt. De theorie is te vergelijken met de bekende 80/20 regel uit de retail, waarin 80% van de omzet door 20% van het assortiment wordt gerealiseerd. In het geval van zoekvolumes en zoekwoorden heeft 75% van de zoektermen een zoekvolume van 0 tot 10. Een fractie van de zoekwoorden heeft hoge zoekvolumes.
Voordelen van Long-tail keywords
Doordat er op de Long-tail zoekwoorden minder concurrentie zit, zijn de kosten per klik lager in het zoekmachine adverteren (SEA). Verder heb je bij zoekmachine optimalisatie (SEO) minder concurrentie en zal je op dergelijke zoekwoorden sneller op de eerste pagina of zelfs de topposities ranken. Als laatst is de relevantie, door de concretere en volledigere zoekopdracht, vaak hoger en daarmee ook het conversiepercentage op de website.
Wat zijn Short-tail zoekwoorden?
Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit dan de kortere zoekwoorden. Deze zoekwoorden die meestal uit een of twee, maar maximaal drie woorden bestaand noemen we Short-tail zoekwoorden. Vele noemen de Short-tail zoekwoorden het hoofdzoekwoord omdat hier veruit de meeste zoekvolume op zit, maar daarmee ook veruit de meeste concurrentie. In onderstaande grafiek zie je het verschil tussen Long-tail zoekwoorden en Short-tail zoekwoorden. Ongeveer 70% procent van het verkeer en dus de zoekopdrachten bevindt zich in het groene gedeelte. Met een brede selectie aan Long-tail zoekwoorden kan je dus meer bereiken dan een aantal Short-tail zoekwoorden. Uiteindelijk hangt het af van je zoekmachine marketing strategie af hoe jouw ideale selectie aan zoekwoorden eruit ziet. Als je een idee hebt waar je je op wilt gaan focussen, is het tijd om zoekwoorden te gaan zoeken.
Zoekwoorden onderzoek met zoekwoordentool
De zogenaamde zoekwoordentools helpen jou bij het vinden van de zoekwoorden. Je kunt met dergelijke tools alle data ophalen van de zoekwoorden die voor jou relevant zijn. Aan de hand van deze data kun je vervolgens je zoekmachine marketing strategie bepalen, want elk zoekwoord zal op zijn eigen manier hoger in Google geplaatst moeten worden. Al is de rode lijn eender. Naast het vinden van nieuwe zoekwoorden liggen er ook kansen bij bestaande zoekwoorden die, bewust dan wel niet onbewust, in de site staan maar door te weinig focus laag – tot niet – ranken. Het vinden van zowel nieuwe als bestaande zoekwoorden behandelen we.
Zoekwoorden analyse voor het vinden van nieuwe zoekwoorden
Met zoekwoordtools kun je op basis van jouw zoekwoord, de informatie van dat woord plus daaraan relevante zoekwoorden vinden. Je typt de naam van je dienst of type bedrijf in, bijvoorbeeld “online marketing bureau krimpen”. Vervolgens zie je hoeveel volume een zoekwoord heeft en in vrijwel alle tools ook hoeveel concurrentie er heerst op het zoekwoord. Als je ziet dat een zoekwoord veel wordt gebruikt, dan is de concurrentie hoog en is het lastiger, of in het geval van zoekmachine adverteren duurder, om bovenaan te staan op dit zoekwoord. Verder komt er in vrijwel elke tool in de basis de volgende data naar voren per zoekwoord;
- Relevante zoekwoorden.
- Zoekvolumes in de zoekmachine. De volume geeft het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten aan voor een periode van 12 maanden. Stel dat het volume 1,000 is, dan wordt dit zoekwoord ongeveer 1000 keer gezocht in een maand.
- Zoekwoordconcurrentie (ook wel Keyword Difficulty). De Keyword Difficulty laat zien hoe moeilijk het is om hoog te ranken in Google op het desbetreffende zoekwoord. Hoe hoger Keyword Difficulty, hoe lastiger het is om een hoge ranking te behalen.
- In sommige tools ook de geschatte kosten per klik (CPC) voor het adverteren.
- Het totaal aantal zoekresultaten op betreffend zoekwoord.
In de ene SEO-tool komt er meer naar voren bij het zoekwoordonderzoek als de ander. In de screenshot hieronder zie je hoe de resultaten van een zoekwoordonderzoek op basis van het zoekwoord “auto huren” eruit kunnen zien. Je ziet onder andere de volume, en ook de KD % (Keyword difficulty) is interessant om te zien.
Een aantal resultaten uit een zoekwoordonderzoek naar “auto huren”.
Nu rijst natuurlijk de vraag welke SEO tool je kunt gebruiken om een zoekwoorden analyse te maken. We geven je een betaalde en gratis zoekwoorden tools:
- Semrush – betaald, een van de populairste SEO tools. Gebruiken wij. Lees hier onze Semrush review.
- Ubersuggest – gratis, zeer uitgebreide en bekende SEO tool van de bekende online marketeer Neil Patell. Gericht op zoekwoorden onderzoek.
- Google Ads zoekwoordenplanner – gratis en meer op SEA gericht, maar een goede tool om snel en eenvoudig zoekwoorden te vinden.
Met beiden SEO tools kan je goede en uitgebreide zoekwoorden onderzoeken doen om de vindbaarheid van jouw website zelf tot op zekere hoogte te kunnen verbeteren.
Op welke zoekwoorden wordt mijn website gevonden?
Hierboven heb je zojuist gelezen hoe je nieuwe zoekwoorden kunt vinden. Met de Google Search Console kun je bestaande zoekwoorden vinden. De Google Search Console is vooral gebaseerd op historische data van je eigen website. De Google Search Console houdt alle zoekopdrachten die leiden tot een vertoning in Google bij. Van elk zoekwoord en ook pagina binnen je site zie je de volgende data;
- Het aantal vertoningen
- Het aantal klikken
- De klikratio
- De gemiddelde positie
Je kunt dus analyseren welke zoekwoorden, of pagina’s, laag ranken. Zie je bijvoorbeeld een zoekwoord met veel vertoningen, maar een lage gemiddelde positie? Dan kan je kijken hoe je dat zoekwoord hoger in Google kan laten ranken. Vaak is het toewijzen van een eigen pagina, blog of kennisartikel, met als focus zoekwoord betreffende zoekwoord, al voldoende om het zoekwoord te laten stijgen naar pagina 1 of 2. Natuurlijk spelen er binnen SEO meer dingen mee om hoog te ranken, maar door laag gepositioneerde zoekwoorden goede content te geven zet je al een sterke en belangrijke basis neer. Naast het toewijzen van een dedicated pagina kun je ook de page experience verbeteren of linkbuilding overwegen. De Google Search Console biedt je ook de mogelijkheid om te kijken wat de prestaties van zoekwoorden of pagina’s zijn ten opzichte van vorige periodes of vorig jaar. Zie je dat je posities verliest en daarmee vertoningen of klikken? Dan kan aan de hand van een zoekwoorden analyse onderzoeken waarom je posities verliest om vervolgens actie te ondernemen.
De zoekwoorden van je concurrenten vinden
Ben je een jong of klein bedrijf en heb je directe concurrenten die online verder en groter zijn? Dan kun je met SEO-tools als Semrush, een online concurrentieonderzoek doen. Een handige methode is de zogenaamde Keyword Gap analyse. Dit staat voor het zoekwoordverschil tussen jouw website en die van je concurrent(en). Ook zie je de Keyword Overlap in een soort positioneringsmatrix vorm. De Keyword Overlap tussen de grootste supermarkten van Nederland. Binnen de Keyword gap methode kun je onder andere zien op welke zoekwoorden van je concurrenten je mist binnen jouw website waarop je concurrenten wel ranken in Google. Je ziet van alle zoekwoorden op welke zoekwoorden je concurrenten ranken met onder andere de volgende informatie;
- De posities van jou en je concurrenten per zoekwoord.
- Met welke pagina’s op elk zoekwoord wordt gerankt door elke concurrent.
- De maandelijkse zoekvolumes van elk zoekwoord.
- Hoe lastig het is om op betreffend zoekwoord hoog te ranken (Keyword Difficulty).
Allemaal zeer waardevolle informatie waarmee je snel inhaalslagen kan maken op je directe concurrenten.
Google zoekwoorden trends spotten
Middels een trendonderzoek in Google Trends kun je zoekwoorden trends onderzoeken. Het handige van deze gratis tool is dat het laat zien welk zoekwoord populair en trending is in de loop van een opgegeven tijd. Dit kan 24 uur zijn, vijf jaar of sinds de start in 2004. Je geeft een zoekwoord of onderwerp op, een land en een tijdsperiode. Je kunt er zo achter komen welke zoekwoorden populair of trending zijn, maar ook wat jaarlijks terugkerende zoektrends zijn per zoekwoord. Vervolgens kun je snelle stijgers en populaire onderwerpen en zoekwoorden vinden om te gebruiken in je contentstrategie, advertising, SEO of andere toepassingen. Geef een onderwerp of zoekterm (zoekwoord) op om zoektrends te vinden.
Regionale trends spotten met Google Trends
Wat verder ook handig kan zijn in Google Trends, is dat deze tool je laat zien waar een bepaald onderwerp trending is. Je kunt per regio zien welke interesses zij hebben en welke zoektermen ze gebruiken. Zie in het screenshot een voorbeeld van de zoektrends per provincie op het merk John Deere, een Amerikaanse tractor- en landbouwmachinefabrikant. Logischerwijs zal dit merk vooral buiten de randstad populair zijn. Landbouwmachinefabrikant is logischerwijs populairder buiten de randstad en dan met name in de noordelijke provincies.
Pieken en dalen in zoektrends
Nog handiger is misschien we de zoektrends op trendgevoelige onderwerpen, zoals het onderwerp wintersport in de grafiek hieronder. Deze data is op onderwerp, dus alles relevant aan wintersport is in deze trendmeting meegenomen. Je ziet dat de grafiek erg schommelt. Elk jaar is wintersport trending in de maanden december tot en met februari. Dit noemen we ook wel ‘seizoenstrends’. Hier kun je dus met je bedrijf op inspelen en ervan profiteren met online marketing. Je ziet tevens het effect van corona op de zoektrend, waar in 2020 toen corona net uitbrak ongeveer 25% minder werd gezocht naar wintersport en daaraan relevante termen, was dit in 2021 weer 30% lager dan in 2020. We zaten destijds nog in lockdown. Een dubbele zoektrend op het gebied van wintersport. Enerzijds de jaarlijkse pieken, anderzijds de dalende trend door het coronavirus.
Gerelateerde zoekopdrachten en onderwerpen
Het voordeel is dat Google Trends ook gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten laat zien. Dus als je een zoekwoord invult dan zal je nog meer gerelateerde zoekopdrachten kunnen inzien die erop lijken. Als we bij wintersport blijven zien we op basis van de afgelopen 12 maanden dat veel mensen op zoek zijn naar informatie over wintersport 2022. Verder werd er ook veel gezocht naar wintersport corona, logischerwijs om informatie te vinden of wintersport mogelijk is met de coronamaatregelen. De hardst gestegen zoekwoorden het afgelopen jaar op het gebied van wintersport.
Conclusie
We legden uit welke type zoekwoorden er zijn en gaven je een aantal manieren over hoe je een SEO zoekwoordonderzoek kan doen. Uiteindelijk heeft iedereen heeft een eigen voorkeur voor zoekwoordentool, methoden en SEO-strategie. De SEO-tools zijn hoe dan ook altijd een belangrijk onderdeel van je SEO-strategie. Door de beste zoekwoorden te onderzoeken en vinden gaat jouw site in zijn geheel beter scoren in de zoekmachines wat je indirect veel bezoekers en uiteindelijk ook klanten oplevert. Hulp nodig bij een zoekwoordonderzoek? Binnen een dag kunnen wij je al een uitgebreide zoekwoordonderzoek aanleveren. Neem gerust contact op met jouw vraagstuk en we komen er snel bij je op terug.